Schadelast natuurrampen vorig jaar het hoogst sinds 2012

Natuurrampen zorgden vorig jaar voor een totale schadelast van $ 175 miljard dollar (165,2 miljard euro). twee derde meer dan vorig jaar en het hoogste economische schadebedrag sinds de $ 180 miljard in 2012 en ook hoger dan het 10-jaar gemiddelde van $ 154 miljard. Ongeveer 30% van deze schade (ca $ 50 miljard) komt voor rekening van verzekeraars, eveneens hoger dan het 10-jaar gemiddelde van $ 45,1 miljard, zo blijkt uit cijfers van herverzekeraar Munich Re. “Na drie jaar van relatief weinig schade als gevolg van weergerelateerde calamiteiten, laten de schadecijfers voor 2016 weer meer een gemiddeld beeld zien. Schades in een single jaar kunnen daarom niet als een trend worden gezien”, benadrukt RvB-lid Torsten Jeworrek. “Het hoge percentage aan niet-verzekerde schades, met name in emerging markets en andere landen die qua verzekeringsgraad on ontwikkeling zijn, blijft echter een zorg. Een grotere verzekeringsdichtheid is belangrijk en helpt de financiële gevolgen van een calamiteit voor meer mensen op te vangen. Met haar kennis van risico’s en risicobeheersing moet de verzekeringsindustrie in staat worden geacht een grote deel van de financiële gevolgen van dergelijke onvoorspelbare schades te dragen.”

Kleine calamiteiten niet meegerekend registreerde de speciale NatCatSERVICE Database van Munich Re 750 aanzienlijke loss events , zoals aardbevingen, stormen, overstromingen, droogte en hittegolven. Dit aantal is beduidend hoger dan het tien jaar-gemiddelde van 590 natuurrampen. Vooral het aantal overstromingen was afgelopen jaar exceptioneel hoog met 34 % van alle schades tegen gemiddeld 21% in de afgelopen tien jaar. Bij alle natuurrampen kwamen vorig jaar 8.700 mensen om het leven, het laagste aantal in de afgelopen 30 jaar. Vorig jaar werden 25.400 dodelijke slachtoffers geregistreerd en in de afgelopen tien jaar gemiddeld 60.600.

 Vijf grootste calamiteiten

De grootste schadepost werd veroorzaakt door  twee aardbevingen kort na elkaar op het Japanse schiereiland Kyushu, vlak bij de stad Kumamoto: $ 31 miljard, waarvan een vijfde (6 miljard euro)  verzekerde schade betrof. Ook de op een na grootste calamiteit deed zich voor in Azië: overstromingen in China: $ 20 miljard, waarvan slechts 2% ($ 300 miljoen) voor rekening van verzekeraars kwam. Op de derde plaats komt de orkaan Matthew, die in de VS en het Caribisch gebied voor $ 10,2 miljard aan schade veroorzaakt, waarvan eveneens het overgrote deel (63%) onverzekerde schade betrof. Verzekeraars keerden ongeveer $ 3,8 miljard uit aan gedupeerden. In ieder geval werd Noord-Amerika Getroffen door veel calamiteiten: 160 in getal. De twee grootste waren overstromingen in Louisiana ($ 10 miljard) en bosbranden in het Canadese Alberta ($ 4 miljard). Europa sluit de Top-5 met zware stormen en overstromingen in onder meer Duitsland en Frankrijk (Seine in Parijs): $ 6 miljard schade, waarvan iets meer dan de helft $ 3,2 miljard) voor rekening van verzekeraars kwam.

 Volgens Peter Hoppe, hoofd van Munich Re’s Geo Risks Research Unit, laten de vele natuurrampen van afgelopen jaar zien wat de potentiële gevolgen kunnen zijn van klimaatverandering. “Natuurlijk kunnen individuele gebeurtenissen nimmer worden toegeschreven aan klimaatverandering. Maar er zijn nu veel aanwijzingen dat bepaalde gebeurtenissen, zoals stormen die gepaard gaan met hevige regenval en hagel – zich in sommige regio’s vaker voor zullen doen als gevolg van klimaatverandering.”(1 dollar was tijdens het schrijven dit bericht 0,9441 eurocent)