Schade storm nu al geraamd op circa €90 miljoen; topdrukte voor  Stichting Salvage, schadeafdelingen, experts en herstellers

De januaristorm die gisteren over ons land raasde heeft aanzienlijke schade veroorzaakt. Volgens een eerste prognose van het verbond van verzekeraars bedraagt de schade aan woonhuizen en auto’s zeker 90 miljoen euro. Schade aan overheidseigendommen, bedrijven en landbouwsector zitten nog niet in dit raambedrag. Verzekeraars, intermediairs, experts, reconditioneerders hebben extra mankracht ingezet om de claims op inboedel-, opstal- en autoverzekeringen snel te kunnen verwerken.

De storm die gisteren vooral over het westen en midden van het land trok – met windkracht 9 en 10 in grote delen van de randstad, en windkracht 11 bij IJmuiden – was met uitschieters tot 140 kilometer per uur zeer krachtig. Het zwaartepunt van de storm lag in de lijn Dordrecht-Amsterdam en trok van west naar oost. Zeeland, Brabant, Noord- en Zuid-Holland en Oost Gelderland.

Dat is ook de regio waar Stichting Salvage, die namens de Nederlandse schadeverzekeraars eerste hulp biedt bij woningbranden en woningschades na noodweer, het vaakst in actie moest treden. De hulp van Salvagecoördinatoren werd  63 keer ingeroepen, waaronder bij enkele grote calamiteiten, zoals compleet afgewaaide daken in Dordrecht, Rotterdam en Uden. De Stichting Salvage had uit voorzorg al meerdere Salvagecoördinatoren gevraagd standby te zijn, maar vanwege de vele meldingen was het nodig om buiten het rooster om extra coördinatoren in te zetten.  Bij de storm op 23 januari werd Salvage bij 27 meldingen ingezet.

Tweede miljoenenstorm dit jaar
Daarnaast werd veel schade aangericht door bomen die ontworteld raakten en op auto’s of woningen vielen. Ook rondvliegende dakpannen en puin veroorzaakten schade aan woningen, bedrijfspanden en voertuigen. Opvallend is voorts het grote aantal vrachtwagens (ruim 60) dat op zijn kant ging. Het is al de tweede miljoenenstorm dit jaar, na de eerste op 3 januari met een geschat schadebedrag van circa 10 miljoen euro. Een tweede storm kort na een eerste zorgt vaak voor extra schade als gevolg van half losliggende dakpannen en reeds beschadigde bomen. Het natte weer van de laatste weken zorgde er ook voor dat bomen makkelijker ontwortelden.

Het Verbond benadrukt dat de schade waarschijnlijk nog hoger was uitgevallen als de autoriteiten niet hadden gewaarschuwd voor de felle storm. Het KNMI heeft tijdig weercodes afgegeven, net als de verkeersdiensten, waardoor preventieve maatregelen konden worden genomen.

Jaarlijks gemiddeld 50 miljoen euro stormschade
De stormschade gisteren was van een grote omvang – en is volgens de huidige ramingen de op twee na grootste van deze eeuw. De storm Kyrill zorgde op 18 januari 2007 voor een schadepost van 175 miljoen euro. De schade na de storm christian op 28 oktober 2013 bedroeg 115 miljoen euro. Jaarlijks trekken er vier á vijf stormen over het land, met een gemiddelde jaarschade van 50 miljoen euro.