Schade massale ‘avondklok-rellen’ gaat in de miljoenen lopen; verzekeraars willen schade verhalen op relschoppers

De totale schade van de ‘avondklok-rellen’ van de afgelopen drie dagen gaat in de miljoenen lopen, waarvan slechts een deel is verzekerd. Politici en verzekeraars roepen inmiddels te kijken in hoeverre het mogelijk is de schade te verhalen op de relschoppers. Verzekeraars willen hierover in overleg met ‘justitie’, meldt de NOS.

“De schade aan het station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het repareren van de schade aan het Centraal Station in Eindhoven gaat weken duren, zegt een woordvoerder van ProRail. Relschoppers hebben er zondag voor tonnen aan schade aangericht. “De grootste puinhoop hebben we opgeruimd, maar alle herstelwerkzaamheden kunnen tot wel twee maanden duren”, aldus de woordvoerder van ProRail. “Met name de restauratie op de eerste verdieping: dat zijn hoge ramen, geen doorsnee-ruiten. Die moeten op maat worden gemaakt. “De relschoppers sloegen niet alleen ruiten kapot. Ook werd een Jumbo in de stationshal overhoop gehaald en werd de stationspiano aan diggelen geslagen.”

Ook in tal van andere steden hebben de ‘avondklok-rellen’ veel schade veroorzaakt aan gemeentelijke eigendommen, (politie)auto’s, winkels en particuliere bezittingen. Er waren zaterdag- en zondagavond waren er ook protesten tegen de avondklok in een groot aantal  steden, waaronder Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Den Haag, Den Helder, Enschede, Rotterdam, Stein, Tilburg, Urk en Venlo. Gisteravond kwamen daar ook andere plaatsen bij, waaronder Den Bosch en Geleen. In tal van plaatsen kwam het tot ongeregeldheden, waarbij bovendien tal van winkels werden geplunderd. In Urk werd zaterdagavond een testcentrum in de brand gestoken.

Reactie Verbond van Verzekeraars op avondklok-rellen

De afgelopen dagen vonden er in diverse steden naar aanleiding van de avondklok rellen plaats met als gevolg schade aan publieke en private eigendommen. Verzekeraars bekijken nu in hoeverre er schade bij hen verzekerd is en zullen dit conform de polisvoorwaarden aan hun klanten vergoeden. Zij zullen bovendien proberen de schade te verhalen op de daders. Veel schade, zoals aan overheidseigendommen, is niet verzekerd.

 

“Het is van belang dat de overheid krachtig ingrijpt om te voorkomen dat de situatie onbeheersbaar wordt,” zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. “Ondernemers en particulieren worden in zware tijden nog eens extra getroffen door nodeloos toegebrachte schade aan bedrijven, woningen en auto’s.”

Naast materiële schade, is de impact op het veiligheidsgevoel enorm. Bovendien zorgen dit soort situaties ervoor dat andere verzekerden via hun premies bijdragen aan de ontstane schade en de samenleving de extra lasten op zich moet nemen.  

Eerste hulp na rellen

Stichting Salvage was in Eindhoven namens de verzekeraars ter plaatse voor eerste hulp aan ondernemers en particulieren. Zij zorgde voor het creëren van een stabiele, veilige situatie door de inzet van manschappen en materiaal, zodat onder andere panden afgedicht zijn en niet meer toegankelijk voor relschoppers.

Stichting Salvage inventariseert bovendien de schade en wie de verzekeraar is. Zakelijk en particulier verzekerden kunnen over de dekking, schade en afwikkeling daarvan contact opnemen met de eigen verzekeraar.  

Hulpdiensten het slachtoffer

Hulpdiensten, zoals de politie en brandweer, werden bovendien opnieuw slachtoffer van geweld in tal van gemeenten, zoals in Amsterdam, Urk en Eindhoven. Weurding: “Het is aan de politiek om na te gaan met welke maatregelen we de veiligheid kunnen waarborgen, zodat hulpverleners zonder problemen hun werk kunnen doen.”