Russische verzekeringsmarkt zal dit jaar met 4 à 5% inkrimpen

De verzekeringsmarkt zal onder druk blijven staan ​​van de economische neergang veroorzaakt door COVID-19 de gezamenlijke bruto premieomzet  zal tegen het einde van 2020 ongeveer 1,42 biljoen Roebel  bedragen, omgerekend ca. 15,65 miljard euro, wat neerkomt  na een afname met 4 à 5%, zo blijkt uit een analyse van het   Russische ratingbureau Expert RA.

De marktdynamiek zal negatief worden beïnvloed door de inkomensdalingen van de bevolking en bedrijven, en de daaropvolgende afname van krediet-, investerings-, inkoop- en ondernemersactiviteiten. De pandemie van het coronavirus zal een belangrijke factor van onzekerheid blijven en de belangrijkste reden voor afwijkingen van de prognose.

In de eerste helft van 2020 bleef de verzekeringsmarkt op het niveau van dezelfde periode in 2019. Tegelijkertijd droeg  de sector schade slechts 0,8% bij aan de omzetgroei, terwijl de sector leven met 2,5% kromp. Het ratingbureau merkte op dat beide sectoren in het eerste kwartaal van dit jaar nog een positieve dynamiek kenden, maar dat deze in het tweede kwartaal in negatieve zin veranderde.

 Volgens de prognose van Expert RA zal de schadesector eind 2020 ca 5 à 6% aan omzet hebben ingeleverd, terwijl de afname van de levensector gering zal zijn: ca 1 à 2%. Een verlaging van de gemiddelde premie in autocasco  en de keuze van sommige consumenten om zich hiertegen niet te verzekeren, zal leiden tot een vermindering van 15% in het segment. Een van de market drivers, de vrijwillige ziektekostenverzekering, daalt met 10% door lagere kosten voor de klant, de overgang naar goedkopere programma’s of de keuze zich niet te verzekeren. Ook de omzet in de zakelijke brandtekening daalt:  met 10%. Tegelijkertijd zullen in  de WA-autosector de bruto premie-inkomsten op niveau blijven vanwege het verplichte karakter en daardoor het minst vatbaar zijn  voor negatieve trends. Levensverzekeringen zullen licht dalen, ondersteund door het  herstel op de markten voor consumenten- en hypotheken, aldus het bureau.