Ruim 40% van zakelijk vastgoed momenteel onderverzekerd

Twee op de vijf (40%) commerciële eigendommen in het Verenigd Koninkrijk zijn momenteel onderverzekerd, zo blijkt uit onderzoek van verzekeringsmakelaar Gallagher. Uit onderzoek onder bedrijfseigenaren en schadebeheerders van zakelijk  vastgoed bleek dat het tekort van onderverzekerde eigendommen gemiddeld 43% bedraagt ten opzichte van de herbouwwaarde die door hun verzekering wordt gedekt – en waar er een tekort is, zijn bedrijven waarschijnlijk aansprakelijk om het verschil te betalen. 

Bijna alle schadebeheerders onder wie Gallagher het onderzoek uitvoerde (96%) zeiden dat het aantal panden dat onderverzekerd is de afgelopen 12 maanden is gestegen en dat de wortel van het onderverzekeringsprobleem de snelle inflatie van de kosten van bouwmaterialen is. In oktober 2022 bleek bijvoorbeeld uit gegevens van de regering dat de kosten van “alle werkzaamheden” van jaar tot jaar met 16,7% waren gestegen, en meer bepaald stegen de kosten van cement tussen september 2021 en september 2022 met 18%, terwijl staal met 13%2 en de prijs van hout met 35% van jaar tot jaar stegen in 2021-20223. 

De stijgende inflatie leidt tot onderverzekering van zakelijk vastgoed in het Verenigd Koninkrijk,  omdat de kosten van bouwmaterialen en arbeid toenemen en de beschikbaarheid van beide afneemt. Schademanagers die verantwoordelijk zijn voor reparaties aan zakelijk vastgoed schatten dat bedrijven die hun verzekering niet hebben herzien, aansprakelijk kunnen zijn voor gemiddeld meer dan 40% van de waarde van reparaties of Verbouwingen als gevolg van onderverzekering 

Ruim vier op de tien eigenaren van zakelijk vastgoed (43%) die hun bedrijfspand in de afgelopen 12 maanden hebben gerepareerd of verbouwd, waren onderverzekerd.  Tweederde van de bedrijfsleiders die eigenaar zijn van hun pand zeggen dat ze hun verzekering het afgelopen jaar niet hebben herzien, ondanks de dramatische stijging van de kosten in verband met de reparatie van panden 

Bovendien zei 61% van de schadebeheerexperts dat meer eigendommen ook onderverzekerd zijn, deels als gevolg van de stijgende arbeidskosten. Als het gaat om de oorzaak van de stijging van de arbeidskosten in de bouw, noemt 85% de inflatie, en iets meer dan driekwart (77%) zegt dat Brexit een belangrijke factor is vanwege de verminderde beschikbaarheid van arbeidskrachten. 

De meerderheid van de bedrijfsleiders die eigenaar zijn van een pand (65%) hebben het afgelopen jaar hun commerciële vastgoedverzekering niet herzien, wat erop wijst dat velen nu risico zouden kunnen lopen. Sommigen hebben nog langer niet naar hun polis gekeken: één op de zes (16%) heeft de afgelopen vijf jaar zijn verzekering niet herzien. Gallagher werkt momenteel samen met haar klanten om dit probleem aan te pakken en adviseert bedrijfseigenaren dringend om een taxatie uit te voeren om er zeker van te zijn dat zij bij een eventuele claim voldoende verzekerd zijn. 

 Gary Fletcher, Gallagher’s Managing Director voor het zuiden in het Verenigd Koninkrijk, zei: De onderverzekering bij propertyverzekeringen is op dit moment op een recordhoogte vanwege zaken als inflatie en de stijgende kosten van materialen, maar ondernemers maken ook vaak de fout dat de waardering van het pand is gebaseerd op waar het voor verkocht zou worden – en aangezien de prijzen van onroerend goed het afgelopen jaar niet veel veranderd zijn – dat de waardering hetzelfde is. In feite is de taxatie gebaseerd op de verbouwingskosten, die het afgelopen jaar helaas dramatisch zijn gestegen. Als makelaar adviseren wij onze klanten over hun verzekering en de noodzaak om hun dekking te herzien wanneer zich dergelijke problemen voordoen, maar sommige bedrijven realiseren zich niet noodzakelijkerwijs de omvang van het probleem.” 

De meest voorkomende redenen voor bedrijfseigenaren om hun vastgoedwaardering niet te herzien waren de gedachte dat er niets was veranderd sinds de laatste controle (29%), pogingen om de verzekeringskosten laag te houden terwijl de inflatie elders tot budgettaire beperkingen leidt (23%) en simpelweg te druk zijn met andere prioriteiten (20%) om erover na te denken. 

Desondanks zeggen velen die hun pand bezitten dat een of meer van hun panden in de afgelopen 12 maanden grote reparaties nodig hadden (18%). Van degenen wier pand schade heeft opgelopen en die een claim bij hun verzekering hebben ingediend, meldde 43% dat zij onderverzekerd waren. 

Schademanagers zeggen ook dat het langer duurt om reparaties aan commercieel vastgoed te voltooien – gemiddeld 33% meer dan 12 maanden geleden rond deze tijd. Dit komt door vertragingen in de toeleveringsketen en het gebrek aan beschikbare bouwvakkers. Als gevolg hiervan zegt de overgrote meerderheid van de schadebeheerders (80%) dat veel bedrijven een te korte termijn hebben gespecificeerd voor hun bedrijfsschadeverzekering. Dit is de verzekering die inkomstenderving vergoedt terwijl een pand onbruikbaar is. De overgrote meerderheid (71%) van de bedrijfsleiders van wie het pand in de afgelopen 12 maanden grote reparaties nodig had, meldde dat zij ten minste één van hun gebouwen als gevolg daarvan moesten sluiten. 

Gary Fletcher voegt hieraan toe: “Bedrijfsleiders hebben momenteel te maken met een reeks stijgende kosten, aangezien de inflatie hardnekkig hoog blijft, maar het domino-effect van inflatie op commerciële eigendommen en bedrijfsschadeverzekeringen mag niet worden genegeerd. Uw verzekeringsmakelaar kan u adviseren hoe u een taxatie kunt uitvoeren om ervoor te zorgen dat de dekking geldig is. Met de huidige bouw- en arbeidskosten – en problemen in de toeleveringsketen waardoor bedrijven die moeten herstellen of herbouwen mogelijk langer dicht zijn dan verwacht – is het momenteel erg belangrijk dat u de tijd neemt om uw dekking te controleren.”