RSA bevestigt overnamegesprekken met Intact Financial en Tryg

RSA heeft bevestigd dat het overnamegesprekken voert met  Intact Financial en Tryg. Het gaat om een deal van £ 7,2 miljard,  die de groep zal opsplitsen. Volgens de voorwaarden van het voorstel dat voor het eerst werd gedaan aan het begin van oktober en nu wordt bevestigd na speculatie in de media, zou Intact £ 3 miljard betalen voor de Canadese en Britse en internationale business units van RSA. Tryg zou £ 4,2 miljard betalen voor de activiteiten van RSA in Zweden en Noorwegen. Intact en Tryg worden volgens de plannen gezamenlijk eigenaar van de activiteiten van RSA in Denemarken.

De Deense verzekeraar Tryg en het Canadese Intact hebben voorgesteld 685p per aandeel RSA plus 8p per aandeel uit te betalen als interim-dividend.

De raad van bestuur van RSA geeft aan dat het Tryg and Intact heeft verteld dat ‘het overweegt om het voorstel aan te bevelen’ aan zijn aandeelhouders, onder voorbehoud van de voltooiing van de lopende due diligence. In een gezamenlijke verklaring zegt het overnameconsortium dat de toevoeging van het bedrijf van RSA ‘strategisch aantrekkelijk’ is.

De activiteiten van RSA in Canada zou de premieomzet van Intact in het land bijna verdubbelen van CAD 12 miljard tot CAD 20 miljard, omgerekend 7,8 tot 13 miljard euro. Intact zegt dat het zijn data en analyses zal uitrollen naar de Britse en internationale activiteiten van RSA in zowel zakelijke als particuliere business lines. Het voegde eraan toe dat de voorgenomen overname ‘onmiddellijk zal bijdragen’ aan het netto bedrijfsresultaat. In het eerste jaar zou dit uitkomen op een groei met  high single digits, voordat het binnen de eerste 36 maanden de ‘dubbele cijfers’ zal bereiken.  

Tryg zegt dat de voorgestelde overname van RSA hen brengt tot een Top drie schadeverzekeraar in Zweden en Noorwegen, en de grootste beursgenoteerde P & C-verzekeraar in Scandinavië, met brutopremies van DKK 31 miljard (4,16 miljard euro). Tryg zei dat het in 2021 een claimemissie zou lanceren om de voorgenomen overname te financieren. Momenteel is de due diligence in volle gang en Intact en Tryg hebben tot 3 december de tijd om een ​​formeel bod uit te brengen.

Onder CEO Stephen Hester heeft RSA de afgelopen jaren veel gedaan om de resultaten te verbeteren, inclusief het verlaten van onrendabele lijnen. Toen RSA vorige week een cijferupdate over het derde kwartaal publiceerde, zei het dat de verzekeringstechnische resultaten verder zijn verbeterd  met een combined ratio van 90,2%. RSA zei dat Covid-19 de winst ‘tegenhield’, maar dat deze nog steeds steeg tijdens de eerste negen maanden van 2020. Het voegde eraan toe dat de “vooruitzichten voor voortdurende verbeteringen op het gebied van acceptatie positief blijven”.

De netto geboekte premies voor het jaar tot nu toe daalden met 3% tot £ 4,67 miljard. De premies bij het Canadese bedrijf van RSA bedroegen in totaal £ 1,25 miljard en £ 1,38 miljard bij het Scandinavische bedrijf. De premies daalden met 6% tot £ 2 miljard in de Britse en internationale activiteiten, waarbij alle regio’s werden getroffen door de impact van Covid-19.