RPA-ers vrezen voor pensioenarmoede, met name voor jongere werknemers

“Wij voorspellen pensioenarmoede voor met name jongere werknemers.” Dat is de belangrijkste uitkomst van een enquête, die het Register Pensioenadviseur (RPA) heeft gehouden onder 125 pensioenadviseurs naar aanleiding van de internetconsultatie Wet Toekomst Pensioenen. Het RPA doet daarom aan de politiek een dringende oproep om geen problemen te veroorzaken door de regels voor pensioenfondsen door te trekken naar pensioenregelingen bij verzekeraars en Premie Pensioen Instellingen (marktaandeel 20%).

“Daarnaast gaat de transitie betrokken werkgevers geld kosten. Geld dat men in deze tijd beter kan besteden. Dan hebben we het nog niet over de juridische gevaren. Het maakt de pensioenuitkomsten voor de deelnemers aan deze pensioenregelingen in ieder geval niet beter of transparanter. Integendeel!”


Namens de beroepsorganisatie Registerpensioenadviseur (RPA) en Blom, Veugelers, Zuiderman Advocaten (BZVA) is aan Minister Koolmees van Soziale Zaken en Werkgelegenheid een  reactie aan op de internetconsultatie Wet Toekomst Pensioenen. Het volledige consultatiedocument vindt u hier:
https://lnkd.in/dgYE-U7
#Pensioenarmoede #pensioenregelingen #PPIs #pensioenadviseur #rpa #sa.


Toelichting

  .
 In een toelichting steltRPA-voorzitter Helen Taylor Parkins: “We vrezen en waarschuwen voor toekomstige pensioenarmoede; met name ook voor de jongere werknemers, die niet (meer) verzekerd zijn bij een pensioenfonds.
De wereld buiten de pensioenfondsen vertegenwoordigt circa 20% van het Nederlandse ‘pensioengeld’ , maar is totaal anders dan die van de pensioenfondsen. We hebben het dan over regelingen bij pensioenverzekeraars en Premie Pensioen Instellingen (PPI’s).” Zij doet namens de RPA dan ook een dringende oproep aan de politiek: “Veroorzaak geen problemen door de regels voor pensioenfondsen door te trekken naar de verzekerde regelingen/PPI’s.De verzekerde regelingen en PPI’s hebben namelijk niet te maken met lage dekkingsgraden, het niet verlenen van eventuele indexaties of het korten op pensioenen. De transitie kan werkgevers geld kosten, veel geld, geld dat men zeker in deze tijd vaak beter kan gebruiken. En dat terwijl het de pensioenuitkomsten voor de deelnemers beslist niet beter of transparanter maakt, integendeel!”

Zij vervolgt: “De invoering van een vlakke premie introduceert bovengenoemde problemen voor werkgevers met deze regelingen. Werkgevers die geen acute stijging van pensioenlasten willen, worden gedwongen de pensioenregeling aanzienlijk te versoberen met alle gevolgen van dien.”

Uitkomsten enquête   RPA-onderzoek
Deze enquête is gehouden onder de 125 leden van de beroepsorganisatie RPA. De voornaamste uitkomsten zijn:   68% verwacht dat pensioenregelingen wordt versoberd als er een overgang naar een leeftijdsonafhankelijke premie verplicht wordt gesteld.

70% verwacht dat de arbeidsmobiliteit van oudere werknemers met een progressieve premie wordt belemmerd.

84% vindt dat er meer transparantie en toezicht moet komen op de tarieven van direct ingaande pensioenen.

84% pleit voor tenminste een tweede keuzemoment voor het beleggingsrisico bij direct ingaand pensioen.

94% vindt dat kosten voor pensioenadvies voor iedereen fiscaal aftrekbaar moet zijn, gegeven het belang dat er in onze samenleving aan wordt gehecht.

Witte vlekken worden groter: Steeds meer bedrijven en ZZP-ers zien af van het sluiten van een pensioenregeling. Werknemers met een “pensioenbonus” om zelf hun pensioen te regelen maken daar zelden of nooit gebruik van. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de pensioenopbouw, maar met name ook financiële situatie van een gezin als gevolg van overlijden. Zelf een partnerpensioen regelen is beperkt mogelijk en erg duur en dan hebben we het nog niet over de eventuele problemen met medische acceptatie. 
Waarom geen minimale pensioenplicht?