RIFD Top 100 belangrijkste spelers in de financiële adviessector: Henri Veldsink (Veldink Groep) stoot Ron Gardenier van eerste plaats

  Voor de tweede maal heeft het Ratinginstituut Financiële Dienstverlening (RiFD), in samenwerking met Oostdam & Partners, een lijst samengesteld van de honderd belangrijkste spelers in de financiële adviessector, die  inzicht geeft in de personen die (mede) bepalend zijn voor de huidige staat en de toekomst van de intermediaire bedrijfstak. In vergelijking met de eerste, eind 2019 verschenen lijst, zijn er vele verschuivingen waarneembaar, waaronder een nieuwe nummer één:  Henri Veldsink (algemeen directeur Veldsink Groep), die van de twee plaats komt en Ron Gardenier (Chief MGA Aon Risk Solutions en voorzitter NVGA)  van de eerste plek heeft gestoten.

Gardenier staat nu op plek 5. Tussen hen in verbinden zich nieuwkomer Marc van Nuland (Country Manager Aon Nederland & CEO Aon Commercial Risk Solutions Health Solutions & Affinity), Margo Gregoor (CEO Heilbron Groep, 13e), en nieuwkomer Roland Goldman (Chief Executive Söderberg & Partners NL)

De Top -10 wordt gecompleteerd door Gijjsbert van de Nieuwegiessen ( CEO, owner and founder at Quintes Holding, was 32e),  Michael de Nijs( CEO and co-owner bij Voogd & Voogd Verzekeringen, 9e),  Marijn Feddes (Algemeen directeur SAA Verzekeringen, nieuw in lijst),  Michel van den Akker( CEO De Hypotheker, 3e) en  Arie van den Berg (Directeur bij Heinenoord Holding, 19e).  

De Top 100 laat zien welke personen de grootste belangen vertegenwoordigen in de adviesmarkt voor verzekeringen en hypotheken. De ranking is gebaseerd op een puntensysteem. Leidend is het aantal FTE binnen de ondernemingen waarin de persoon in kwestie een leidinggevende rol vervult, maar daarop zijn diverse correctiefactoren toegepast.  

Vrouwen, younsters en golden oldies


   Het aandeel vrouwen in de top 100 is gestegen van 4% naar 7%. Dat is nog altijd een zeer laag percentage, aldus RIFD . Nieuwe feminiene invloeden zijn er van hypotheekspecialist Diana van Laarhoven-van Uden (nr. 96), Henny Mulderij (nr. 95, Adviesgroep Mulderij) en Janneke Wijnia-Lemstra (nr. 72, van de verzekeringstak van brancheorganisatie Cumela). De nr. 1 onder de vrouwen binnen het intermediair blijft Lia Polano, leidinggevende van Zicht, de captiveorganisatie van Nationale-Nederlanden. Zij staat in de lijst op plek 12. De nummers 2 en 3 zijn eveneens nieuw in de lijst: Chantal Haagmans van Haaften (Summa, plek 21) en Mirjam Heijnen (VGA, het verzekeringsbedrijf van en voor de gemeente Amsterdam, plek 50). In de ‘AM top 100 vrouwen’ is de eerste ‘intermediaire’ vrouw Jeannette Veldsink. Zij komt in het RIFD- overzicht echter niet voor. “Dit is het gevolg van de keuze om per onderneming slechts één persoon in de top 100 mee te nemen. Haar broer Henri scoort meer punten dan Jeannette en heeft daarom namens Veldsink de enige plek – de eerste nota bene – in de lijst.”  

Net als vrouwen zijn er weinig youngsters te vinden in de top van de adviessector. Er staan maar twee topmannen in die nog geen 40 jaar oud zijn. De jongste is Steven Lagerweij, algemeen directeur van Vivantus(35 jaar, plek 27). Onder deze paraplu vallen niet alleen grote makelaardijbedrijven als Hoekstra en Van Eck, Hendriks en Brockhoff, maar ook een twintigtal Hypotheekshops en een substantieel verzekeringsbedrijf. Bijna was Laura Overduin-Middelkoop (algemeen directeur De Keyzer Zekerheid) met haar 34 jaar de jongste geweest. De recente overname door Quintes houdt haar echter buiten de top 100. Op de tweede plaats komt Tomas Geerts (Algemeen directeur Geerts Oosterhout, 37 jaar plek 77) en op de derde plaats Paul Robbe (Directeur Robbe Financiële Raadgevers, 40 jaar plek 60)

Klik hier voor het rapport en de lijst: https://rifd.nl/wp-content/uploads/2021/06/Marktflitsen-Special-Top100-2021.pdf  
Liano Polano

Mirjam Heijnen

Steven lagerweij

Marius Touwen