RiFD: Gaan buitenlandse partijen domineren op de volmachtmarkt?

RiFD (Rating- en kennisinstituut financieel dienstverleners) heeft onderzoek gedaan naar de volmachtmarkt. Hieruit blijkt dat steeds meer buitenlandse partijen een deel van de volmachttaart willen. Deze uitdijende taart bestaat ondertussen uit steeds minder partjes doordat het aantal gevolmachtigden afneemt.

Er zijn 33 traditionele volmachtverzekeraars. Hiervan heeft  meer dan 48%(16)  een buitenlandse moeder. Dit hoge percentage is volgens RiFD grotendeels te verklaren doordat buitenlandse verzekeraars via volmachtkantoren efficiënt en snel toegang tot de Nederlandse assurantiemarkt kunnen krijgen.

Op de traditionele markt dikt ondertussen het aantal speler (door overnames) in. Denk daarbij aan het verdwijnen van De Generali, London, Delta Lloyd. Er zijn in totaal 1.410 volmachten (excl. run off) afgegeven door verzekeraars aan 255 gevolmachtigden, dus gemiddeld 5,5 per gevolmachtigde. Het merendeel van de volmachtverzekeraars geeft 10 tot 50 volmachten af.

Dit aantal daalt bij de meeste verzekeraars. De verdeling is daarbij als volgt:  Aantal afgegeven volmachten door verzekeraars van 0 tot 10 (18%),  van 10 tot 50 (52%),  van 50 tot 100 (15%),  meer dan 100 (15%).  

Aantal

volmachten     Nederlands      Buitenlands    Buitenlands beurs/niche

van 0 tot 10                 24%     13%                            96%

van 10 tot 50               47%     56%                              4%

van 50 tot 100             12%     19%                              0%

meer dan 100              18%     13%                              0%

Het aantal afgegeven volmachten in de traditionele markt door Nederlandse verzekeraars ligt met 773 net wat hoger dan de buitenlandse verzekeraars (637).

Gevolmachtigden

 Er zijn in Nederland volgens de AFM 255 gevolmachtigde partijen. Deze zijn als volgt onder te verdelen: huisvolmacht 211 (83%), serviceprovider 28 (11%), bank of verzekeraar 16 (6%).  Het aantal huisvolmachten heeft de overhand, maar is dalende vaak door overnames.

Overigens zijn er veel meer serviceproviders dan 28, maar niet iedere serviceprovider werkt met volmachten. Banken en verzekeraars hebben vaak een beperkt aantal volmachten, vaak bij een eigen verzekeraar of bij een verzekeraar met een branche die zelf niet wordt gevoerd. Denk aan Movir met een volmacht bij NN of Bovemij die bij de DAS een volmacht heeft.. Er zijn in Nederland dus een kleine 240 gevolmachtigden. Serviceproviders hebben vaak meer volmachten dan huisvolmachten om hun (nieuwe) subagenten volledig te kunnen bedienen zonder al te veel overvoer.

Aantal volmachten per soort gevolmachtigde

Aantal       Huisvolmacht    Serviceprovider          Bank of verzekeraar

0 t/m 2                        23%                 7%                           75%

2 t/m 5                        39%              0%                        25%

> 5                               38%                 93%                            0%

“Samenvattend kan gesteld worden dat op de volmachtmarkt steeds meer buitenlandse verzekeraars een graantje mee pikken. Buitenlandse risicodragers die zaken willen doen zullen dit moeten doen met steeds minder gevolmachtigden die verder groeien en een steeds sterkere positie innemen”, aldus RiFD