Rentedaling en hagel drukken resultaat Klaverblad Verzekeringen

Klaverblad Verzekeringen sloot 2016 af met een negatief resultaat na belastingen van  € 52,8 miljoen. In 2015 werd er nog een winst geboekt van € 2,5 miljoen. Het lagere resultaat is voornamelijk het gevolg van de verder gedaalde marktrente en grote schades. De brutopremies stegen met 3,3% van € 190,6 miljoen in 2015 tot € 196,8 miljoen in 2016.

“De lage rentestand heeft invloed op de waarde van voorzieningen, vooral als die betrekking hebben op de lange termijn. Klaverblad Verzekeringen heeft een grote portefeuille levensverzekeringen met een lange looptijd. De daling van de rente in 2016 had een negatief effect van € 59,5 miljoen op het resultaat van deze portefeuille”, aldus de verzekeraar. “Daarnaast hadden de hagelstorm in de zomer van 2016 en twee grote brandschades een negatief effect op het resultaat van in totaal ruim € 7 miljoen.

 

De stijging van het premie-inkomen komt voor een groot deel voor rekening van de schadeverzekeringen. Het premie-inkomen hiervan steeg met 6,3% tot € 86,4 miljoen. Ook het premie-inkomen voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen steeg in 2016 opnieuw. De stijging bedroeg 4,4%. Daarmee kwam het premie-inkomen op  € 43,0 miljoen. Het premie-inkomen voor levensverzekeringen daalde met 1,1% tot € 67,4 miljoen. “Het stijgende premie-inkomen is voor een deel te verklaren door onrust in de verzekeringsmarkt en voor een deel door inspanningen van Klaverblad zelf. De afgelopen jaren heeft Klaverblad gewerkt aan verbetering van haar producten, vergroting van de naamsbekendheid en verbetering van de dienstverlening.”