Reinsurance-renewals bevestigen de voortzetting van de verhardende markt in 2020

Moody’s Investor Service concludeert dat de reinsurance-renewals voor de maand januari de verwachting bevestigen dat de premies in 2020 verder zullen aantrekken. Het is volgens de marktanalist overigens niet allemaal slecht nieuws: de premieverhogingen hebben alleen betrekking op  businesslines  die naar verhouding sterk zijn getroffen door schades, wat de suggestie kan wekken dat de markt niet in die mate verhardt dan aanvankelijk werd gedacht. Ook regionaal zijn er grote verschillen waarneembaar. Zo worden lopende Japanse en Amerikaanse herverzekeringscontracten harder geraakt dan Europese

Moody’s stelt dat de prijsverhogingen het gevolg zijn van een marktbrede heroriëntatie  op risico’s, rendement, toenemend aantal claims en schadelast in bepaalde businesslines, alsmede de lage rentestand en daarmee beleggingsopbrengsten. In het algemeen zijn vooral de premies voor schadegerelateerde property-herverzekeringen gestegen en bleven de tarieven voor  posten zonder schade vrijwel stabiel, terwijl in Azië en sommige delen van Europa zelfs premiedalingen werden geregistreerd. In de VS en Caribbean werden ook bedrijven zonder schade met premieverhogingen geconfronteerd en zijn in juli verdere verhogingen te verwachten. Na zes jaren van premiedalingen is er sinds januari 2018 een opwaartse trend waarneembaar.

Volgens het ratingbureau hebben de januari-renewals vooral een Europese focus, hoewel deze regio relatief gevrijwaard is gebleven van grote calamiteiten in vergelijking met bijvoorbeeld Japan en de VS. Voor deze landen worden later dit jaar verdere premieverhogingen verwacht.  In de casualty-tekening zijn de premies gestegen met 5 tot 10%  voor Europese posten met schade en van 0 tot 7,5% posten zonder schade. In de VS zij echter verhogingen genoteerd tot maar liefst 30%.