Reeks onweersbuien in juni veroorzaakte in Duitsland schade van 1,7 miljard euro

In de tweede helft van juni werden grote delen van Duitsland getroffen door hagelbuien en hevige regenval. Volgens een eerste schatting van verzekeraars is één ding zeker: de reeks stormen is een van de meest verwoestende in de geschiedenis.

Volgens voorlopige schattingen van de Vereniging van de Duitse Verzekeringsindustrie (GDV) veroorzaakte de reeks onweersbuien van 18 tot 30 juni 2021 met hevige regen en hagel een verzekerde schade van 1,7 miljard euro. Hiervan komt een miljard euro voor rekening van opstalverzekeraars vanwege beschadigde panden, inboedels, commerciële en industriële bedrijven. Met zo’n 275.000 schade van in totaal 700 miljoen euro worden ook autoverzekeraars bijzonder hard getroffen door hagelschade.

“Het is eens te meer aangetoond hoeveel schade hagel en hevige regen in zeer korte tijd kunnen aanrichten”, zegt GDV General Manager Jörg Asmussen. In de toekomst moet men erop voorbereid zijn dat de frequentie en intensiteit van dergelijke evenementen zal toenemen.

Tweede grootste hagel- en zware regenval sinds 2002

Bij inboedelverzekeringen is de schade als volgt onderverdeeld: 600 miljoen euro is toe te schrijven aan hagelschade en 400 miljoen euro aan overige natuurrampen (zware regen). “De reeks onweersbuien is sinds 2002 de op één na grootste hagel- of zware regenbui voor vastgoedverzekeraars”, zegt Asmussen. Alleen de hagelstorm ‘Andreas’ richtte in 2013 met zo’n twee miljard euro meer schade aan. Bij andere natuurrampen (zware regen) was de schade voor “Elvira II” alleen in mei 2016 hoger op 480 miljoen euro.

 Voor de autoverzekeraars betekent de meest recente reeks stormen de vierde grootste hagelschade in de verslagperiode, de duurste gebeurtenis blijft de “Münchenhagel” van 1984 met ruim twee miljard euro.De werkelijke stormschade is nog hoger, omdat niet alle huizen volledig verzekerd zijn. Terwijl bijna alle woongebouwen in het hele land zijn beschermd tegen storm en hagel, heeft slechts 46% bescherming tegen andere natuurlijke gevaren zoals zware regenval en overstromingen.

“Het is verheugend dat bijna de helft van de eigenaren van gebouwen nu is beschermd tegen andere natuurlijke gevaren. Maar voor de anderen moeten ze hun verzekeringsdekking herzien en aanpassen’, aldus Asmussen.Om huiseigenaren bewust te maken van het gevaar van natuurrampen, is de GDV gestart met de “Natural Hazard Check”. Op het online platform kunnen eigenaren en huurders van onroerend goed te weten komen welke schade slecht weer in het verleden heeft veroorzaakt aan hun woonplaats en zo hun individuele risico beter kunnen inschatten.