Rabobank weert clubs als klant vanweger ‘verhoogde tot onacceptabele risico’s op witwassen, corruptie, fraude en overige misstanden’

De Rabobank neemt afstand van het betaald voetbal in Nederland, omdat ze de risico’s van het zaken doen met profclubs te groot acht.Uit een intern bericht van de bank blijkt dat ze heeft besloten om geen betaald voetbalclubs als nieuwe klant te accepteren. Ook mogen Rabo-medewerkers ‘vanuit een potentieel belangenconflict per direct geen nieuwe bestuurs- of toezichthoudende nevenfuncties bij BVO’s aangaan’, meldt NRC.

Het intern bericht dat deze zomer werd verspreid, meldt dat betaald voetbalorganisaties ‘verhoogde tot onacceptabele risico’s op witwassen, corruptie, fraude en overige misstanden met zich meebrengen’.Dat is naar voren gekomen in een intern onderzoek door de Rabo-afdeling die klanten screent. 80% procent van de betaald voetbalorganisaties is klant bij de Rabobank.

Het besluit is opmerkelijk omdat de Rabobank, veelal via haar regiokantoren, nauwe banden onderhoudt met veel clubs in de ere- en eerste divisie. Netwerkbijeenkomsten bij de profclubs zijn voor de bank van oudsher een manier om aan klantenbinding te doen.  Uit onderzoek van NRC zou verder blijken  dat de bank haar bestaande relaties met een club soms inzet als pressiemiddel om omstreden buitenlandse investeerders buiten de deur te houden.

Volgens een woordvoerder gaat de Rabobank met voetbalclubs net zo om als met iedereen: “Voor BVO’s geldt hetzelfde als voor andere klanten. Dat betekent bijvoorbeeld dat we klanten na onderzoek in zogenaamde risicocategorieën indelen en dat we bij een verhoogd integriteitsrisico een verdiepend onderzoek doen naar de klant.”De focus op het profvoetbal is volgens hem gevoed door een onderzoek uit 2017 van toezichthouder De Nederlandsche Bank, waaruit blijkt dat er binnen de voetbalsport een ‘verhoogd risico is op witwassen, corruptie en fraude’

Gezien de risico’s is de Rabobank ‘zeer terughoudend met nieuwe BVO’s als klant ,” aldus de woordvoerder. Lopende sponsor- en marketingactiviteiten blijft de bank volgens hem wel ondersteunen.

Bron NRC