PwC: Schadeverzekeraars moeten meer doen met ESG bij premiestelling; Vijfstappenplan voor succesvolle ESG-transitie

ESG (Environmental, Social en Governance) speelt een steeds grotere rol in onze dagelijkse activiteiten en bedrijven zien zich steeds vaker onder een maatschappelijk vergrootglas geplaatst. Hoewel zij het vergroten van transparantie over ESG nastreven, is ESG meer dan rapporteren en governance. Voor verzekeraars is de rol van de actuaris cruciaal voor de uitvoering van hun ESG-filosofie. Een vijfstappenplan plaveit de weg naar een succesvolle ESG-transitie van de actuariële processen, meldt PwC  op haar website.

Bij verzekeraars neemt ESG een prominente plaats in binnen de bedrijfsvoering. Maatschappelijke ontwikkelingen, zoals klimaatverandering, schaarste, diversiteit en inclusie, gegevensbeveiliging en transparantie, zorgen ervoor dat zowel klanten als beleggers en investeerders in hun besluitvorming steeds meer waarde hechten aan ESG-overwegingen. “Verzekeraars zien net als andere bedrijven in dat de ESG-transitie kansen biedt voor waardecreatie op de lange termijn, stellen risk modeling-specialisten Lars Janssen, Juliska Tel en Raquel Humphris van PwC. “

“Enerzijds zijn klanten in veel gevallen bereid meer te betalen voor groene en maatschappelijk onderlegde producten. Anderzijds spelen toezichthouders een rol in de vereisten van ESG-activiteiten. Zo maakte De Nederlandsche Bank onlangs bekend dat zij verwacht dat verzekeraars aantonen adequaat te kunnen acteren op de gevolgen van klimaat- en milieurisico’s. De rol van de actuaris komt daarmee in de spotlights.”

Cruciale rol actuaris

Het in kaart brengen van ESG-risico’s geeft vol.gens de PwC-onderzoekers niet alleen beter zicht op de portefeuille van de verzekeraar, maar kan ook dienen als katalysator voor maatschappelijke ontwikkelingen. “De actuaris vervult hierbij een sleutelrol en moet zowel financiële, commerciële als ESG-overwegingen meenemen’, vervolgt Janssen. “Deze precaire balans is complex en aan verandering onderhevig. ‘Pricing’ en productontwikkeling behoren tot de belangrijkste knoppen van de verzekeraar. Maar zij moeten doeltreffend ingezet worden om draagvlak en vertrouwen in de maatschappij te behouden.”

“Voor een succesvolle ESG-transitie is een integrale en coherente aanpak nodig”, vult Tel aan. “Door de toenemende mate van beschikbaarheid van data en data-analysetechnieken moeten verzekeraars moderniseren en steeds concreter nadenken over thema’s als actuariële modernisering en de actuaris van de toekomst. Om verzekeraars hierbij te helpen, hebben wij een aanpak in vijf stappen vastgesteld die hen ondersteunt in de voorbereiding en de uitvoering. Dit vijfstappenplan richt zich op het continue ‘pricing’-proces van de verzekeraar.”

Vijfstappenplan bij het prijzen van risico’s

Om aan te sluiten bij de ESG-doelstelling van de verzekeraar moet ESG deel uitmaken van zowel de technische als de commerciële premie. Op basis van zijn doelstellingen kan een verzekeraar de uiteindelijke commerciële premie anders vaststellen dan de technische premie. Deze vaststelling heeft een direct effect op de karakteristieken van de portefeuille en zorgt voor instroom, uitstroom en/of veranderingen in gedrag van polishouders.

ESG geeft een extra dimensie aan het proces van premiestelling. Het gebruik van de commerciële premie om een stimulans te creëren, kan gunstig zijn voor het milieu, maar ook ongewenste neveneffecten hebben. Omdat een verzekeraar via de premiestelling de ESG-transformatie bij klanten kan stimuleren, is het belangrijk dat een verzekeraar zijn modellen beoordeelt aan de hand van vijf stappen.

  1. Stap 1: portefeuille-analyse
  • Stap 2: productontwikkeling
  • Stap 3: data-inventarisatie
  • Stap 4: technische premie
  • Stap 5: commerciële premie en ESG-filosofie

Stap 1: portefeuille-analyse

Een verzekeraar moet allereerst inzicht krijgen in de ESG-risico’s van de portefeuille: de ESG-gerelateerde ontwikkelingen waaruit schadeclaims kunnen voortvloeien. Dit inzicht verkrijgt de verzekeraar door het uitvoeren van een portefeuille-analyse. Hierbij bepaalt de verzekeraar voor ieder product afzonderlijk het potentiële ESG-risico. Deze stap vergt toegewijde aandacht en een nauwe samenwerking tussen de commerciële en de actuariële afdelingen. Het vormen van een multidisciplinair team heeft de voorkeur