PwC: Inflatie,economische zekerheid en toenemende financieringskosten zorgt voor enige rem op fusies en overnames in verzekeringssector

De fusie- en overnameactiviteit in de verzekeringssector vertraagde in de tweede helft van 2022 door de gecombineerde effecten van gestegen financieringskosten, economische onzekerheid en inflatie, die naar verwachting ook in 2023 tegenwind zullen blijven ondervinden, aldus een gisteren verschenen rapport van PriceWaterhouseCoopers LLP.

Voor de periode van zes maanden van medio mei 2022 tot medio november 2022 waren er 205 aangekondigde transacties met een totale waarde van $ 2 miljard, vergeleken met 343 aangekondigde transacties en $ 15,4 miljard aan transactiewaarde in de vorige periode van zes maanden van medio november 2021 tot medio mei 2022. Makelaarstransacties vormden het grootste deel van het dealvolume, waarbij 189 van de 203 aangekondigde verzekeringsdeals betrekking hadden op makelaars en de overige 14 op verzekeraars, aldus het rapport.

Naarmate het jaar vorderde, werd de tegenwind groter, aldus PwC. “Tegen het einde van het jaar zagen we een meer uitgesproken impact van de economische onzekerheid, toen de transactieactiviteit nog verder vertraagde, met slechts 29 aangekondigde deals van eind september tot midden november. Verwacht wordt dat die druk in het komende jaar zal aanhouden, ook al blijven private equity-kopers geïnteresseerd in de sector.

“Wij verwachten dat de economische tegenwind tot in het eerste kwartaal van 2023 zal aanhouden, aangezien bedrijven de impact van inflatie en rentevoeten op de waarde van deals evalueren. Zoals historisch het geval is geweest, verwachten we dat de vraag van private equity-kopers naar veerkrachtige, EBITDA-genererende bedrijven, zoals verzekeringsmakelaars, sterk zal blijven.” Zakelijke kopers met sterke balansen kunnen ook opnieuw geïnteresseerd raken in de markt voor verzekeringsdeals naarmate de waarderingen dalen in de ‘afkoelende’ economie, aldus PwC.

Voor sommige gespecialiseerde verzekeraars hebben de stijgende schadelast en verzekeringsrisico’s de financiële resultaten negatief beïnvloed. “Zo hebben verzekeraars in gebieden met zware rampen en bedrijven met een grote portefeuille cyberrisico’s aangegeven dat de opgelopen schadelast en reserveverhogingen aanzienlijk kunnen zijn. Hoewel we hebben gezien dat deze gespecialiseerde verzekeraars de stijgende claimkosten tegengaan met premieverhogingen, zullen sommige zich wellicht tot de fusie- en overnamemarkt wenden om portefeuilles te verkopen of kapitaal aan te trekken. De stijging van de premies voor speciale verzekeringen en de bijbehorende commissies zullen ook een gunstig effect hebben op makelaars en MGA’s die speciale verzekeringen afsluiten.” Mark Friedman, PwC Insurance Deals Leader: “Hoewel de verzekeringsdeals zijn afgenomen van de recordniveaus van 2021, blijven we een gezonde vraag van private equity zien naar hoogwaardige verzekeringsmakelaardij en levens- en lijfrenteblokken.”