Premie-inkomsten zullen door Covid-19 pandemie in verschillende Europese verzekeringsmarkten naar verwachting in 2020 afnemen

De Covid-19 pandemie brengt dit jaar naar verwachting in verschillende verzekeringsmarkten in Europa een afname van  de premie-inkomsten met zich mee, zo blijkt uit een marktinventarisatie van het data-analysebedrijf GlobalData. Zo zullen onder meer de verzekeringsmarkten in België, Oostenrijk en Denemarken dit jaar worden geconfronteerd met  een daling van de bruto premie-inkomsten.

De afname van de bruto premie-inkomsten in de Belgische verzekeringssector wordt mede veroorzaakt doordat  verzekeraars klanten toestaan ​​betalingen uit te stellen tot 30 september. Dat geldt zowel voor particulieren met een risico op werkloosheid of anderszins verminderde inkomsten, en voor bedrijven die vanwege de Corona-uitbraak inkomsten derven. Herziene prognoses voor de Belgische verzekeringsmarkt als gevolg van Covid-19 wijzen uit  dat de sector nu tussen 2019 en 2023 naar verwachting een zeer geringe omzetgroei van 0,7% zullen realiseren, terwijl in het pre Corona-tijdperk nog werd uitgegaan van een jaarlijkse omzetgroei met gemiddeld 2% 

Deblina Mitra, verzekeringsanalist bij GlobalData, zei: “Na een daling in 2020, zal de Belgische verzekeringssector pas in 2022 opnieuw het niveau van 2019 bereiken. Tegenover de grote financiële  verliezen staat dat verzekeraars waarschijnlijk een aanzienlijke hoeveelheid goodwill bij het brede publiek zullen winnen vanwege  de inspanningen die de verzekeringsindustrie heeft verricht om het negatieve effect van de Covid-19-uitbraak voor de binnenlandse consumenten te verminderen. “

 Zij vervolgt: “De economische onzekerheid en het hoge werkloosheidsrisico na de pandemie zullen naar verwachting een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van de premieomzet van Belgische verzekeraars. Daarom zou haar strategie om uitstel van betaling toe te staan, hen niet alleen het aantrekken van goodwill ten goede kunnen komen. Het helpen van bedrijven om in deze moeilijke tijd het hoofd boven water te houden, zal op de lange termijn voordelig zijn voor verzekeraars. ”

Ben Carey-Evans, verzekeringsanalist bij GlobalData, voegde hieraan toe: “Dit druist in tegen wat we in andere landen hebben gezien. In het Verenigd Koninkrijk zijn er bijvoorbeeld geschillen geweest over onder meer niet vergoede schadeclaims vanwege geannuleerde of uitgestelde vakanties en vliegtuigvluchten. De Belgische industrie zal hierdoor waarschijnlijk met een grotere dip worden geconfronteerd, maar het herstel op lange termijn zal wellicht eerder en beter zijn, aangezien het consumentenvertrouwen hoog zal zijn. Klanten in andere landen kunnen blijvende negatieve herinneringen hebben aan afgewezen claims en twijfelen aan de voordelen van bepaalde polissen. ”

Oostenrijk

De Oostenrijkse verzekeringssector wordt als gevolg van de Corona-pandemie getroffen door een  verstoring van de dienstensector en de financiële markten. Mede daardoor zal de verwachte groei volgens GlobalData achter blijven bij de eerder verwachtingen: tot 2023 van 3,6% naar 2,3%.    

Deblina Mitra : “De vooruitzichten van Oostenrijkse verzekeraars blijven aanzienlijk vertroebeld, aangezien verwacht wordt dat de ziektekosten-, leven- en reisbranches met een toename van het aantal schadeclaims zullen laten zien. Doordat tegelijkertijd de premie-inkomsten in 2020 dalen, gaan verzekeraars een heel moeilijk jaar tegemoet . De prognoses suggereren echter dat de premies naar verwachting in 2021 zullen terugkeren naar een positieve groei. De groei is grotendeels naar beneden bijgesteld doordat de dienstensector tot stilstand is gekomen. De productiesector en toeleveringsketens zijn ook sterk ontwricht, wat ernstige gevolgen zal hebben voor  de resultaten van verschillende verzekeringsproducten. ”

Denemarken

Voor Denemarken zijn de totale groeiprognoses voor de markt na Covid-19 tussen 2019 en 2023 verlaagd van 3,8% naar 1,6%. GlobaData zegt dat de Deense ongevallen- en levens- en propertyverzekeraars een grote piek in claims en uitkeringen tegemoet zullen zien, aangezien de sterftecijfer stijgt en de bouwactiviteiten stagneren.

 Deblina Mitra  daarover: “De premie-inkomsten  zullen in eerste instantie worden getroffen door de sluiting van veel bedrijven en activiteiten in de bouw- en productiesector. De zakelijke verzekeringssector stagneert, terwijl consumenten minder auto’s kopen. Mede daardoor zal de bruto premieomzet dit jaar met 0,9% dalen, vergeleken met een groei van 4,1% eerder. De property- en casualty-sectoren zullen naar verwachting met een stijging van het aantal claims tegemoet zien als gevolg van de negatieve impact op de sectoren vastgoed, bouw, energie en industrie.”