Premie-inkomsten uit schadeverzekeringen groeiden vorig jaar wereldwijd met 3,7%

 

De totale premie-inkomsten uit schadeverzekeringen zijn het afgelopen jaar met 3,7% toegenomen; iets meer dan een vijfde meer dan groei van de totale verzekeringsomzet (3,1%) en beduidend meer dan de ontwikkelingen in de levenbranche, waarin de inkomsten worldwide met 2,5% stegen. Ook valt de groei procentueel lager uit dan de 4,2% in 2016, maar is wel hoger dan de gemiddelde groei in de afgelopen tien jaar die 2% bedraag. Dat zijn enkele uitkomsten uit de meest recente Sigma Study van Swiss Re, waaruit daarnaast blijkt dat de groei in het schadeverzekeringssegment vooral is toe te schrijven aan de emerging markets.

In deze opkomende verzekeringsmarkten groeiden de schadepremies vorig jaar 9,6%, wat hoger is dan het 10jaar-gemiddelde van 8,3%. Wel worden de resultaten sterk beïnvloed door één land: China, waar de schadepremies in 2016 met maar liefst 20% stegen, vooral in de zorgsector en in mindere mate in de autoverzekeringssector. Zonder China, dat sinds 2000 is opgeklommen op de wereldranglijst van verzekeringsmarkten van de 16e naar de derde plaats) zou de groei in de emerging markets op 2,3% uitkomen, hetzelfde groeipercentage als de volwassen (advanced) verzekeringsmarkten (was 3,3% in 2015). In alle advanced markets kalfde de premiegroei af met uitzondering van Oceanië, al was de groei nog wel hoger dan het gemiddelde in de afgelopen tien jaar (1%). De afnemende groei wordt vooral toegeschreven aan een verminderde economische groei en lagere premieniveaus.

Volgens cijfers uit Swiss Re’s Sigma Study was ook in 2016 de VS met afstand de grootste verzekeringsmarkt met $ 1,35 biljoen ($ 1.350 miljard) aan totale premie-inkomsten. Op ruime afstand volgt Japan op de tweede plaats met $ 471 miljard, op de voet gevolgd door China met $ 466 miljard. Over de groeiverwachting schrijft het Sigma-rapport: “Deze zal in de schadesector gematigd blijven, al zal van de toenemende activiteiten in de advanced markets een positieve impuls uitgaan. In de VS en in de volwassen verzekeringsmarkten in Azië (vooral China) wordt verbetering van de premiegroei verwacht, terwijl in West-Europa en Oceanië rekening wordt gehouden met een meer stabiele premieontwikkeling. Groei wordt daarnaast voorzien in de emerging markets, maar op een lager niveau dan in het verleden. Wel wordt verwacht dat de winstgevendheid in het schadebedrijf onder druk blijft staan en de marges marginaal zullen blijven, terwijl de verzekeringstechnische resultaten hinder ondervinden van de aanhoudende zachte markt en afnemende schadereserves.