Platform Rechtsbijstand komt met position paper  over toekomst branche

Het Platform Rechtsbijstand van het Verbond van Verzekeraars komt volgende maand met een position paper over de toekomst van de rechtsbijstandverzekeringsmarkt. Volgens beleidsadviseur Marieke Beugel ‘moeten verzekeraars out of the verzekeringsbox gaan denken en naast het verzekeren op zoek naar andere mogelijkheden van dienstverlening’.

Ze benadrukte dat zowel het aantal gezins- als bedrijfspolissen licht stijgt, maar er geen tijd is achterover te leunen. “De gemiddelde klant van een rechtsbijstandverzekeraar is 53 jaar oud. Jongeren hebben niet dezelfde verzekeringsbehoefte als hun ouders. Zij willen een snelle, flexibele oplossing en kijken daar pas naar als ze een probleem hebben. De vraag is dan ook hoe wij die jongeren gaan bereiken? Met een verzekering? Of op een andere manier?”

De middag die het Verbond vorige week dinsdag in Bunnik organiseerde, spitste zich vooral toe op de toegang tot het recht. “Een van de belangrijkste, zo niet hét belangrijkste, onderwerp(en) van ons rechtssysteem”, aldus Jos Sewalt, voorzitter van het Platform Rechtsbijstand (foto), dat steeds wordt betrokken bij overleg over dit onderwerp. Zo was Sewalt eerder dit jaar nog een van de tafelgasten bij het rondetafelgesprek over gefinancierde rechtshulp in de Tweede Kamer. Vlak daarna volgde weer een verzoek voor een rondetafelgesprek (dit keer over AI) en er waren vragen om deel te nemen aan een workshop en een gesprek bij het ministerie. “We worden steeds vaker opgezocht en dat is goed”, vindt Sewalt, die toegeeft wel even te hebben nagedacht voordat hij ‘ja’ zei tegen deelname aan het rondetafelgesprek in de politieke arena. “We hebben onze visie kunnen geven op de betaalbaarheid en toegankelijkheid. Dat is mooi. Vooraf dachten we één vraag te krijgen, het werden er een stuk of vijf.”Sewalt spreekt in dat kader van een win-win situatie. “Wij kunnen in zo’n gesprek bijvoorbeeld vertellen wat wij doen aan kwaliteit, maar we kunnen ook onze grieven over excessief declareren kwijt.”

 

 

Foto vebrond