‘Peking’ stelt verzekeraar onder curatele

De Chinese staat stelt verzekeraar Anbang onder curatele en neemt per direct de dagelijkse bedrijfsvoering over. Het moederconcern van het Nederlandse Vivat, bekend van de merken Reaal en Zwitserleven, dreigde te bezwijken onder haar schuldenlast, stelt verzekeringstoezichthouder CIRC. Topman Wu Xiaohui, van wie al maanden niets was vernomen nadat hij in juni op non-actief werd gesteld, is afgezet en wordt vervolgd voor het plegen van ‘economische misdrijven’, meldt het FD.

In de grootste ‘boardroom coup’ in de moderne Chinese geschiedenis worden de overige leden van het bestuur en de commissarissen van Anbang voor tenminste een jaar op non-actief gesteld. Een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van onder meer de Chinese centrale bank en de verzekeringstoezichthouder neemt de leiding van het concern, tevens eigenaar van het Waldorf Astoria in New York, over. ‘Een nieuw hoofdstuk’, noemt hoogleraar Chinese bedrijfskunde Hans Hendrischke van de Universiteit in Sydney dat in een reactie. ‘Dit is echt ongehoord.’

In de praktijk zullen alle belangrijke beslissingen nu moeten worden afgehamerd door het nieuwe, door de autoriteiten geparachuteerde bestuur. Volgens de autoriteiten, die al een half jaar actief meekeken bij de verzekeraar en Anbang eerder al dwongen tot een tijdelijke verkoopstop van verzekeringspolissen, was langer wachten onverantwoord. Anbang, zo stelt de CIRC in een toelichting op haar website, kampte met enorme solvabiliteitsproblemen die voortvloeiden uit wetsovertredingen die de verzekeraar zou hebben begaan. Om wat voor overtredingen het precies gaat, vermeldt de toezichthouder niet. Telefoontjes naar de CIRC voor commentaar bleven onbeantwoord.

Wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse activiteiten van Anbang is nog onduidelijk. Een woordvoerder van het concern in Peking wilde slechts verwijzen naar het bericht op de website van de verzekeringstoezichthouder. Anbang heeft de balans van Vivat – de voormalige verzekeringsdochter van SNS Reaal – direct na de overname in 2015 versterkt met € 1,3 miljard aan eigen vermogen.  . Daarna heeft Anbang er nog achtergestelde schuld in gestoken. .

Bron FD: