Parima-voorzitter Franck Baron waarschuwt makelaars voor ‘onaanvaardbaar’ gedrag in harde markten

  Franck Baron, voorzitter van de brancheorganisatie voor riskmanagers in Azië en de Pacific  Parima, heeft makelaars gewaarschuwd dat hun gedrag op de harde markt, vooral sinds de uitbraak van Covid-19, soms  “onaanvaardbaar” is en dat dit inmiddels een punt van aandacht en zorg is bij meerdere zakelijk verzekerden. Hij zei ook dat bedrijfsklanten ontevreden zijn over het feit dat verzekeraars riskmanagement niet belonen tijdens de verlenging van polissen doordat verzekeraars niet naar individuele risico’s kijken maar naar het risico van de gehele groep of bedrijfstak.

Baron, adjunct-directeur risicobeheer en verzekeringen bij SOS International SOS , stelt dat kopers van zakelijke verzekeringen het zwaar hebben op de harde markt ,  die is versneld en verhevigd sinds het uitbreken van Covid-19. “Prijzen stijgen, dekkingen krimpt en de capaciteit daalt aanzienlijk.” Hij en vele andere vooraanstaande risicomanagers hebben geklaagd over het gedrag van verzekeraars in de harde markt. Omdat ze  op het laatste moment wijzigingen hebben aangebracht bij polisverlengingen, een gebrek aan communicatie aan de dag leggen en algemene premieverhogingen, zaken die voor de klant onbegrijpelijk en niet zinvol lijken.

De Parima-voorzitter spaart ook makelaars niet, die hij er onder meer van beticht zelf financieel voordeel uit de harde markt te halen.  “Ik ken voordelen van individueel gedrag, zoals de verhardende markt die makelaars helpt om wat extra inkomsten te genereren zonder te bedenken dat hun klanten financieel lijden onder Covid-19 en hoe zij hun klanten zouden kunnen helpen. We zijn getuige geweest van dergelijke praktijken door verschillende grote organisaties.”   Baron. “De manier waarop bepaalde mensen zich hebben gedragen in deze zeer moeilijke en uitdagende economische omgeving om hun eigen inkomstenstroom te versterken, is niet acceptabel, maar is wel degelijk door bedrijven opgemerkt en aangekaart.”

 Ook geeft de Parima-voorzitter aan dat er bij polisverlengingen weinig discussie mogelijk is met verzekeraars en spreekt vooral zijn zorg uit dat   er geen rekening wordt gehouden met riskmanagement en een goed schadeverleden. “Ik ben er niet blij mee dat klanten die zeer sterke risicobeheerprotocollen en schadepreventieplannen hebben opgesteld en een goeds chadeverleden hebben, op dezelfde manier worden behandeld als degenen die dat niet doen.”. Hij voegde eraan toe dat de markt zijn grip op elke portefeuilleanalyse heeft verloren. “Als je een goed risicomanagementprogramma hebt, wordt dit niet gewaardeerd door verzekeraars. Dit is waar we ons erg boos en ongerust om maken.”