Overnamemonitor Verzekeringsmarkt: “Door private equity zijn ‘fonden-intermediairs’ ontstaan”

“Met de toetreding van partijen als private equity zien wij dat met name de grote intermediairs zelf ook target zijn geworden. Niet alleen nationale maar ook internationale private-equity bedrijven zijn geïnteresseerd in het intermediair in Nederland”, meldt BHD Dullemond in haar deze week verschenen ‘Overnamemonitor Verzekeringsmarkt’.

Dit versterkte volgens het overnameadviesbureau het afgelopen jaar nog eens extra omdat het intermediair bedrijfseconomisch crisisproof bleek te zijn. “De omzetten zijn stabiel en blijven al jaren -licht- groeien, daarnaast zijn de rendementen van een constant, behoorlijk hoog niveau. Investeren in het assurantie-intermediair is veilig en solide.”

sterke positie

 Op dit moment zijn er volgens de onderzoekers ten minste zes grote private equity-partijen actief naast een aantal kleinere investeerders. “Met hun acquisities zien we dat ze in relatief korte tijd een sterke positie in de top honderd assurantie-intermediairs hebben verworven. De komende jaren zullen ze nog diverse -grote- acquisities plegen en verdere consolidaties realiseren. Door samenvoegingen van meerdere intermediairs kunnen synergievoordelen worden behaald en wordt hun inkooppositie sterker. Daarbij is er veel budget om platforms voor en innovatieve communicatie met klanten te ontwikkelen. Zo ontstaan er “fondsenintermediairs” met 3.000 of meer medewerkers en premievolumes die de 2 miljard euro ruim zullen overstijgen.”

Top-10

De tien grootste dealmakers zijn goed voor 84% (80% in 2019) van de deal value. De deal value neemt na de Top 10 snel af. Dit is te zien aan het aandeel van de Top 20. Dat is met 93% maar 9%-punt meer (88% in 2019). In de Top 20 komen we namen tegen als VKG die onder meer Kral Westen heeft overgenomen en Ecclesia Gruppe die Sibbing heeft overgenomen.

De tien grootste kopers zijn: Soderberg (private equity),  Heinenoord (familiebedrijf), Veldsink (eigendom familie), Perree & Partners (familiebedrijf/equity), Yousure (private equity), Heilbron (private equity), Quintes (private equity),  Nedvest (familiebedrijf/ equity), VLC & Partners (verzekeraar) en  SAA (eigendom familie).

.