Opvallend initiatief rockband: Marillion wendt zich tot fans voor verzekeringsdekking

“We hebben geprobeerd om de tour verzekerd te krijgen, maar dat is onmogelijk gebleken.”Dat waren de woorden van Lucy Jordache, manager van Marillion, toen de Britse band haar besluit bekend maakte om de dekking voor de rockgroep’s “The Light At The End Of The Tunnel” UK tour te crowdfunden.

Marillion zal vanaf 14 november elk één show geven in Hull, Edinburgh, Cardiff, Manchester, Cambridge, Birmingham, Liverpool, en Bath, en twee avonden in Londen. Het risico van annulering blijft echter bestaan, gezien de mogelijkheid dat een bandlid zich moet afzonderen terwijl hij onderweg is.

In een persbericht liet de band weten al meer dan 150.000 pond te hebben geïnvesteerd in de voorbereidingen voor de 10-daagse tournee. In het geval van een annulering zou Marillion de betalingen aan de crew en leveranciers moeten voldoen, terwijl ze zelf niet worden betaald voor de geannuleerde optredens. “We vragen onze fans om geld te storten dat in bewaring wordt gehouden,” verklaarde Jordache, “en als het allemaal COVID-vrij verloopt, krijgen ze het aan het eind van de tour terug. Maar als we toch moeten annuleren, dan zal hun geld gebruikt worden om de onvermijdelijke uitgaven van de band te betalen.”

Dit is niet de eerste keer dat de band zich tot haar fans  wendt voor financiële hulp. In de jaren ’90 doneerden Marillion fans gezamenlijk 60.000 dollar om een hele Amerikaanse tournee te sponsoren na een online oproep. Ondertussen hebben de leden van de band, in een eerdere verklaring gericht aan de fans , verklaard: “In een wereldprimeur willen we jullie vragen om onze verzekeringsmaatschappij te worden.

“Iedereen die toezegt zal thnk you-gifts ontvangen en ook de kans om  money-can’t-buy prizes te winnen. Aan het eind van de tour, als we (hopelijk) geen optredens hebben hoeven afzeggen, krijg je al je geld terug, en mag je de cadeaus houden.”