Oproep aan verzekeraars: alle sanctiehits melden bij DNB


ODNB roept alle onder toezicht staande instellingen, waaronder verzekeraars, op alle sanctiehits te melden bij DNB, dus niet alleen de freeze transacties/sancties. DNB heeft een update gepubliceerd met nadere toelichting op het sanctiepakket van 15 maart 2022.

DNB heeft begrepen dat bij sommige verzekeraars de veronderstelling leeft dat enkel freeze transacties/sancties bij DNB gemeld moeten worden. Dit is niet correct. In de DNB leidraad, recente publicaties en ook in de Regeling toezicht Sanctiewet 1977 (RTSW) staat dat een instelling onverwijld bij de toezichthouder moet melden indien de instelling constateert dat de identiteit van een relatie overeenkomt met, dan wel of haar diensten en transacties betrekking hebben op een (rechts)persoon of entiteit als bedoeld in de relevante Sanctieregelgeving, te weten VN-, EU-, of NL-Sanctieregelgeving.

Alle sanctiehits dienen bij DNB gemeld te worden. Dit betreffen bijvoorbeeld ook hits omdat een uitkering wordt gedaan via een gesanctioneerde Russische bank of wanneer de begunstigde bij een uitkering op een levensverzekering een gesanctioneerde persoon is.

Gegeven het belang van juiste informatie over sancties en gezien de situatie in Oekraïne, specifiek t.a.v. de recent ingestelde sancties, stelt DNB het volgende voor:

  • Over de sanctiemeldingen die specifiek zien op de situatie in Oekraïne/Rusland verwachten we met terugwerkende kracht t/m 23 februari 2022 deze meldingen te ontvangen uiterlijk 21 maart 2022.
  • Vanaf 21 maart 2022 verwacht DNB dat alle toekomstige sanctiehits gemeld worden bij sancties@dnb.nl.
  • Omdat de situatie rondom Oekraïne/Rusland dynamisch is en voor de verzekeraars potentieel veel werk oplevert, kunnen in ieder geval tot 16 mei 2022 de sanctiemeldingen in bulk via een Exceldocument worden aangeleverd. Let op: alle informatie uit het standaard meldformulier dient opgenomen te worden in het Exceldocument.
  • Tot 18 april 2022 zal DNB niet handhavend optreden indien sanctiehits niet tijdig gemeld worden bij DNB conform de RTSW. DNB zal wel handhavend optreden en contact opnemen met het OM indien een sanctieregeling is overtreden.

Mocht de bovenstaande tijdlijn tot operationele problemen leiden of anderzijds niet haalbaar zijn, dan verneemt DNB dit graag met daarbij een onderbouwing en een alternatieve haalbare tijdslijn.

Foto DNB Marieke Bijster