Opkomende verzekeringsmarkten groeien vier keer zo hard dan volwassen markten

De mondiale verzekeringsindustrie moet het voor wat betreft de groei het komend decennium vooral hebben van de opkomende verzekeringsmarkten (emerging markets) als China, Brazilië, India, Rusland, Mexico, Turkije en Indonesië. Dat schrijft Swiss Re in haar meest recente Sigma Report. Zij zullende komende tien jaar hun premie-inkomsten meer dan verdubbelen en vier keer harder groeien dan de volwassen verzekeringsmarkten. Daarbij zal de premieomzet in Azië de komende twee jaar drie keer zo hard groeien. Bovendien zal China in het midden van de jaren ’30 zijn uitgegroeid tot de grootste verzekeringsmarkt in de wereld.

Volgens de Sigma Study zijn de zeven landen het komend decennium goed voor 40% van de economische groei in de wereld en China alleen al voor 25%. “Emerging markets zullen qua groei de komende tien jaar beter presteren dan de advanced markets”, zegt Jerome Jean Haegeli,Chief Economist bij Swiss re Group. De verschuiving van economische krachten van ‘west naar oost’ zet zich voor.”

Volgens Swiss Re is er een sterke correlatie tussen economische groei en de vraag naar en behoefte aan  verzekeringen. Daarbij is de economische teruggang in de opkomende verzekeringsmarkten niet gepaard gegaan met een daling van de premieomzet.

Volgens het Sigma-rapport zullen de premie-inkomsten in deze markten de komende tien jaar met ongeveer 50% toenemen waarbij zij steevast 5 procentpunten meer zullen groeien dan de volwassen verzekeringsmarkten. Vooral China is booming.  Daar zullen de premie-inkomsten  de komende twee jaar drie keer zo hard groeien dan gemiddeld. Naar verwachting zullen ook de verzekeringsmarkten in Latijns Amerika en Centraal- en Oost Europa blijven groeien