Ook gevangenisstraf (3,5 jaar) voor voormalig HDI-topman Gerd Mattke

De rechtbank in Rotterdam heeft vorige week (23 april jl.) Gerd Mattke (79), voormalig  voorzitter van de Raad van Bestuur en commissaris van HDI in ons land, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar vanwege  valsheid in geschrift, verduistering in dienstbetrekking, oplichting, het aannemen en verzwijgen van steekpenningen van leveranciers van het verzekeringsbedrijf, witwassen van geldbedragen en het voorhanden hebben van een pistoolmitrailleur met munitie.

Daarnaast heeft de Rechtbank besloten over te gaan tot teruggave van het inbeslaggenomen geldbedrag vanwege onvoldoende aanwijzingen dat dit geldbedrag is verkregen door middel van of uit de baten van de bewezenverklaarde feiten dan wel hiermee zijn begaan. Ook vindt er geen schadevergoedingsmaatregel  plaats gelet op de complexiteit van de vordering en de lopende civiele procedure.  

Voor grotendeels dezelfde vergrijpen werden vorig jaar april door de Rechtbank Rotterdam twee voormalige bestuurders van verzekeraar HDI – Bert Schouten en Marco Mattke – veroordeeld tot een gevangenisstraf van respectievelijk 2,5 en 3,5 jaar voor oplichting, valsheid in geschrifte, verduistering in dienstbetrekking en witwassenDe gevangenisstraf voor eerstgenoemde kwam overeen met de eis van de Officieren van Justitie; die van Mattke junior  viel zelfs een jaar hoger uit dan de eis. De uitspraak in de zaak tegen Mattke senior was later vanwege nader onderzoek en gezondheidsredenen.

De drie bestuurders gaven elkaar t onrechtmatige bonussen, verduisterden geld en verkochten een Arubaanse verzekeringsportefeuille voor een symbolisch bedrag aan een onderneming waarin zij zelf de grootste aandeelhouders waren. Volgens HDI komt het totale bedrag op ongeveeer   20 miljoen euro uit.

Toelichting rechtbank
Vorig jaar berichtte Risk & Business al over de uitspraken jegens Bert Schouten en Marco Mattke. “De rechtbank acht bewezen dat Bert Schouten, voormalig lid en voorzitter van de Raad van Bestuur, de bedrijfsadministratie heeft vervalst om zichzelf en een collega-bestuurder illegale bonussen voor een bedrag van in totaal 385.000 dollar toe te kennen. Daarnaast heeft de verdachte een gelieerd verzekeringsbedrijf voor 405.000 dollar opgelicht. Ook dat bedrag eigenden hij en zijn collega-bestuurder zichzelf toe. De verdachte werkte eveneens mee aan een ABC-constructie met een Arubaanse villa waardoor HDI werd benadeeld. Ten slotte heeft hij een bedrag van ruim 3 miljoen euro uit het vermogen van HDI verduisterd door dit, zonder het bedingen van een onderpand, uit te lenen aan een bevriende relatie. Met dit bedrag is een villa op Mallorca gekocht.”

Marco Mattke heeft zijn werkgever opgelicht door onder valse voorwendsels de Arubaanse verzekeringsportefeuille voor een symbolisch bedrag over te dragen aan een rechtspersoon waarin zijn vader (voormalige bestuurder van HDI) en hijzelf een meerderheidsbelang hadden. Verder heeft hij steekpenningen voor ruim 570.000 euro aangenomen van leveranciers. De verdachte maakte daarvoor valse facturen op. Doordat de leveranciers de steekpenningen aan HDI doorberekenden, heeft hij zijn werkgever ook in dit opzicht opgelicht. Ten slotte heeft hij het geld witgewassen.

Hier vindt u de uitspraak tegen Gerd Mattke: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBROT:2019:3258

Hieronder de uitspraken van vorig jaar tegen Bert Schouten en Marco Mattke:

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBROT:2018:3048

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBROT:2018:3142