Ook Britse verzekeraarsorganisatie ABI roept regering op tot verlaging assurantiebelasting

Net als Adfiz-directeur Enno Wiertsema (zie elders deze nieuwsbrief) dringt ook de Britse verzekeraarsorganisatie ABI er bij de regering in het Verenigd Koninkrijk op aan de assurantiebelasting  (IPT)  bij de komende begrotingsronde te verlagen. Daarbij wijst zij onder meer op een nieuw rapport van de onafhankelijke Social Market Foundation (SMF), waaruit blijkt dat de doorbelasting van de assurantiebelasting in de verzekeringspremies een grote financiële impact op Britse particulieren en  bedrijven, met name het minder vermogende deel van de natie.

 Uit het onderzoek komt onder meer naar voren dat de assurantiebelasting, die sinds 2015 is verdubbeld tot 12%, Britse huishoudens gemiddeld £ 223 per jaar kost, een stijging met bijna 64% (£ 87) ten opzichte van gemiddeld £ 136  in 2009/10. De gezinnen met de laagste inkomens worden het hardst getroffen: ze geven 4,1% van hun inkomen na belastingen uit aan verzekeringen, vergeleken met 1,6% voor de huishoudens met het hoogste inkomen. Het gaat voor deze groep om  een extra half miljard pond extra vergeleken met het oude percentage van  5%.

De assurantiebelasting raakt ook bedrijven. Het rapport stelt dat bedrijven, anders dan btw, geen assurantiebelasting kunnen terugvorderen, dus een hoger ‘IPT-percentage vertaalt zich in lagere nettowinsten voor bedrijven en op hun beurt lagere inkomsten en dividenduitkeringen voor huishoudens. Met als gevolg dat zij deze hogere kosten doorberekenen in hun producten en diensten aan consumenten. De regionale verdeling van de verhoging van de assurantiebelasting  toont aan dat vooral het Noordwesten van Engeland   bijzonder hard wordt getroffen.

In een reactie op deze cijfers zei Huw Evans, Director General  van ABI: “Dit nieuwe rapport laat duidelijk zien hoe oneerlijk de hogere  assurantiebelasting is. Zij kost hardwerkende gezinnen £ 223 per jaar, alleen door te doen wat in hun situatie wenselijk is: zich verzekeren om zich in te dekken tegen al te grote financiële risico’s. En bij bedrijven en overheidsinstanties schaadt  deze belasting hun nettoresultaat. We dringen er bij de regering op aan deze belasting in de begroting van maart te verlagen. “

Scott Corfe van de Social Market Foundation zegt: “Uit de gegevens die we hebben verzameld, blijkt dat de overheid geen gedetailleerde analyse heeft gemaakt van hoe hoog de assurantiebelasting daadwerkelijk zou moeten zijn. Het is exponentieel gestegen en onze cijfers zijn duidelijk: gezinnen met lagere inkomens betalen elk jaar meer. “

Kijk hier voor het volledige rapport:  here