Onderzoek Zwitserleven: Shoprecht wordt te weinig gebruikt om pensioeninkomen te verbeteren

Nederlanders maken nog erg weinig gebruik van hun shoprecht met het eigen pensioenkapitaal. 71% van de doelgroep is niet op de hoogte van hun recht, om van het opgebouwde kapitaal bij een andere verzekeraar pensioen aan te mogen kopen. Het merendeel van de pensioengerechtigden koopt daarom zijn pensioen nog steeds aan bij de verzekeraar waar het pensioen ook is opgebouwd. Terwijl het aankopen bij een andere verzekeraar kan leiden tot een stuk hoger pensioen. Dat constateert pensioenverzekeraar Zwitserleven.

Werknemers met een pensioenkapitaal kunnen ervoor kiezen om hun pensioeninkomen te laten uitbetalen door de verzekeraar van hun keuze. Bijvoorbeeld de verzekeraar die het hoogste pensioeninkomen biedt. Toch weten weinig consumenten dat ze met hun opgebouwde pensioenpot mogen shoppen (het zogenaamde shoprecht). Door geen gebruik te maken van het shoprecht lopen senioren maandelijks soms wel tientallen euro’s mis. Uit een flitspeiling van Factsnapp blijkt dat slechts 29% van de mensen, die een pensioen opbouwen bij een verzekeraar, goed bekend zijn met het shoprecht.

Shoppen met pensioenkapitaal kan tientjes per maand schelen!
Hans Visser, pensioendirecteur bij Zwitserleven: “Het aankopen van pensioen bij een andere verzekeraar kan veel geld schelen. In sommige gevallen tot wel 9% per maand. Dus ook als je gedurende je werkzame leven je pensioen hebt opgebouwd bij een andere pensioenverzekeraar kan je kiezen voor het Zwitserleven Gevoel. Het is daarom aan te raden om eens goed naar de verschillen te kijken. Hoe zit het bijvoorbeeld met de duurzaamheid van de aanbieders? Bekijk dus welke pensioenverzekeraar het voor jou beste pensioeninkomen kan bieden. Via je adviseur, verschillende vergelijkingssites of online is de ‘overstap’ dan vaak eenvoudig te maken.”

Rekenvoorbeeld
Een echtpaar met €125.000 pensioenkapitaal kan hierdoor bij de eigen verzekeraar een pensioen van €402 per maand ontvangen terwijl de verzekeraar met de hoogste uitkering op dat moment €431 per maand uitkeert.

Niet iedereen heeft shoprecht. Zwitserleven adviseert mensen eerst na te gaan of zij een pensioen hebben op basis van een premie- of een kapitaalovereenkomst. Dat is te lezen op  www.mijnpensioenoverzicht.nl  en op het Uniform Pensioen Overzicht (UPO). “Is dat het geval,  dan heeft u meestal de mogelijkheid om uw pensioen bij een andere verzekeraar aan te kopen. U heeft geen shoprecht wanneer in uw uitkeringsovereenkomst vast staat hoe hoog uw pensioen wordt (denk aan een middelloon- of een eindloonregeling). Bereikt u met een premie- of kapitaalovereenkomst uw pensioenrichtleeftijd? Dan wordt een nieuwe overeenkomst aangeboden en kunt u gebruik maken van uw shoprecht.”, aldus Zwitserleven.