Onderzoek Mapfre: Verzekeringsgroei Eurozone en VK blijft in 2020 achter bij BBP

De verzekeringsgroei in de Eurozone en het VK zal moeite hebben om gelijke tred te houden met het dalende Bruto Binnenlands Product (BBP) in 2020, volgens een nieuw rapport van de economische onderzoeksafdeling van de Spaanse verzekeraar Mapfre. De onderzoekers verwachten dat de groei in Europese schade- en levensverzekeringen naar verwachting mager zal blijven (0,8%)  en daardoor achterblijft bij de voorspelde groei van het BBP met 1%.  

De vooruitzichten voor het VK wijzen ook op een economische vertraging, aangedreven door de Brexit. Mapfre zegt dat de exit van het VK uit Eurozone geen einde maakt  aan de onzekerheid die heerste sinds het referendum in 2016. De verzekeraar voorspelt een groei van 1,3% in de schadeverzekeringspremies in het VK in 2020, een daling in reële termen van 0,3%. Verdere vertraging wordt verwacht in 2021. De groei van het BBP in het VK zal naar verwachting stijgen tot 1,9% in 2021.

Economische groei

Mapfre’s economisch onderzoeksinstituut zegt te verwachten dat de economische groei wereldwijd het komende jaar zal afkalven tot 3,1% en een verbeterde groei in 2021 naar 3,4%. Opkomende economieën zullen opnieuw hieraan een aanzienlijk bijdragen leveren met een gemiddelde groei van meer dan 4,5% dankzij gunstiger financiële voorwaarden, verbeterde handelsvoorwaarden voor landen die agrarische grondstoffen produceren, het herstel van sommige economieën in een recessie (Turkije ) en een opleving van de belangrijkste economieën die in 2019 aanzienlijk was vertraagd.

Brazilië is een voorbeeld van een dergelijke sleuteleconomie met verbeterde economische voorspellingen, met een bbp-groei van 2% voorspeld voor 2020, vergeleken met de geschatte 1,1% voor 2019, dankzij verbeterde consumptie en particuliere investeringen. De reeds doorgevoerde pensioenhervormingen zullen naar verwachting een besparing van 700 miljard realisaties opleveren over een periode van 10 jaar. Dit is ook het geval in Mexico, waar de economie naar verwachting zal terugkeren naar een groei van ongeveer 0,9% in 2020