Onderzoek FM Global: Machinebreuk/uitval apparatuur ‘goed’ voor bijna een derde van alle grote propertyschades in 2018

Machinebreuk en branden streden vorig jaar zowel qua aantal als wat de omvang betreft met elkaar als voornaamste oorzaak voor grote man made schades – van $ 3 miljoen of meer – op de brandverzekering, zo blijkt uit een recente analyse van FM Global, één van ‘s wereld grootste schadeverzekeraars.   

Van alle 232 grote schades die FM Global vorig jaar heeft ontvangen waren er  65 het gevolg van een machinebreuk of een andersoortige uitval van apparatuur en dit leidde tot 28% van de totale bruto schadelast van de verzekeraar. In het onderzoek worden grote schades door natuurrampen niet meegenomen.

Enkele andere uitkomsten uit het onderzoek zijn:

  • 62% van het aantal schades door machinebreuk/uitval apparatuur was het gevolg van onvoldoende onderhoud  en nam driekwart van de totale schadelast voor zijn rekening;
  • 25% van de machinebreuk/uitval van apparatuur ontstonden nadat reparaties waren uitgevoerd in de opstartfase;
  • Aan bijna de helft van alle schades door machinebreuk/uitval van apparatuur lag menselijk handelen ten grondslag;
  • 43% van de schades kan worden toegeschreven aan onvoldoende kennis en ervaring van het uitvoerende personeel, wat volgens de onderzoekers de noodzaak onderstreept van adequate training en kennisoverdracht.

“Een groot aantal schades door machinebreuk/uitval van apparatuur had voorkomen kunnen worden. Echter, in een booming, groeiende economie veel bedrijven treffen niet altijd de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen door middel van preventief onderhoud, maar prefereren het geld hiervoor op zak te houden of elders in te investeren, met alle risico’s van dien. Goedkoop kan dan duurkoop worden”, Brion Callori, FM Global senior vice president of engineering and research. “Helaas werkt zo’n strategie alleen goed zo lang er zich geen calamiteit voordoet die kan leiden tot kostbare reparaties, dalende inkomsten en potentieel verlies van marktaandeel doordat de betreffende  bedrijven door de uitval van apparatuur geen orders kunnen uitvoeren.”

Hij vervolgt: “De afgelopen vijf jaar zien we een toename van het aantal schades door machinebreuk en andere vormen van uitval van apparatuur, met name in de papier(pulp)-industrie, (elektrische) nutsvoorzieningen, mijnbouw en chemie. Van belang is dat wij mede door onze risicoanalyses en andere hulpmiddelen, die gebaseerd zijn op vele duizenden bedrijfsbezoeken door onze preventie-engineers verspreid over vele jaren, de kans op grote schades nauwkeurig kunnen voorspellen. Aangezien uit onze eigen statistieken blijkt dat de kans op grote schades verminderen door preventieve adviezen van onze technische inspecteurs na een bedrijfsbezoek, zetten bedrijven hun bedrijfscontinuïteit op het spel wanneer zij geen preventieve maatregelen treffen om de kans op een machinebreuk /uitval van apparatuur  tot een minimum te reduceren.”

FM Global breidt later dit jaar haar bestaande dienstverlening op het gebied van schadepreventie en consultancy verder uit, ook op het gebied van cyberschades. Daartoe worden er in de loop van dit jaar 60 technische risico-inspecteurs aangesteld voor het uitvoeren van risico-inspecties bij bedrijven  waardoor het totaal aantal technische risico-inspecties op 250 komt.