Onderzoek Centraal Beheer: Flexibiliteit bovenaan op wensenlijst bij helft van alle medewerkers

Flexibiliteit – staat met ruim 50% bovenaan in de top 10 van onderscheidende arbeidsvoorwaarden. Naast flexibiliteit zijn een onbeperkt aantal vakantiedagen, opleidingsbudget en extra vakantiedagen door te sporten die helpen om medewerkers te binden. Flexibiliteit vanuit werkgevers om uren en werkzaamheden zelf in te delen wordt steeds belangrijker. Zeker nu steeds minder medewerkers in Nederland een positieve werk-privébalans ervaren. Dat blijkt uit het onderzoek onder ruim 2.000 werkende Nederlanders door onderzoeksbureau Memo2 in opdracht van Centraal Beheer, onderdeel van Achmea. 

  Martine Bolhuis, Business Partner Duurzame Inzetbaarheid bij Centraal Beheer,  licht de resultaten van het eerste trendonderzoek van 2023 toe: “Mogelijke verklaringen voor de teruglopende waardering voor de werk-privé balans sinds Q2 2022 zijn de arbeidsmarktkrapte en minder mogelijkheden tot thuiswerken dan in de coronapandemie. Terwijl de Nederlandse arbeidsmarkt steeds krapper wordt, lijken werkgevers nog niet maximaal in te spelen op de behoeften van werkend Nederland als het gaat om onderscheidende arbeidsvoorwaarden. Steeds meer medewerkers hechten waarde aan flexibiliteit en arbeidsvoorwaarden die gemak met zich meebrengen. Er liggen kansen voor organisaties die aandacht hebben voor eigentijdse arbeidsvoorwaarden, waarmee ze het verschil kunnen maken in het aantrekken van nieuw personeel en het behouden van talent voor hun organisatie.”  

Dit is de lijst van onderscheidende arbeidsvoorwaarden die door werkend Nederland worden genoemd in het periodieke trendonderzoek, waarbij respondenten uit drie opties mochten kiezen:  

Top 10 lijst:  
1.       Flexibiliteit (50%)
2.       Onbeperkt aantal vakantiedagen (36%)
3.       Extra vakantiedagen door te sporten (33%)
4.       Onbeperkt opleidingsbudget (23%)
5.       (half) Betaalde sabbatical (22%)
6.       Klimaatbudget / verduurzamingsbudget (14%)
7.       Kinderopvang op het werk (13%)
8.       Wekelijkse stoelmassage (10%)
9.       Vrijwilligerswerk tijdens werkdagen (7%)
10.   Wekelijkse strijk & boodschappenservice op kantoor  (6%)  

Verduurzamingsbudget
Medewerkers willen graag samen met hun werkgever kijken naar hun werkweek en daar invloed op hebben. Ze hebben behoefte aan flexibiliteit en kiezen graag arbeidsvoorwaarden die passen bij hun levensfase. Daarnaast is het opleidingsbudget een belangrijke voorwaarde voor medewerkers. Het aanbod van extra vakantiedagen, het opbouwen van extra vakantiedagen door te sporten, mogelijkheid tot het nemen van een half-betaalde sabbatical en een budget voor verduurzaming van je woning zijn andere veelgenoemde voorwaarden. Deze initiatieven worden lang niet in alle organisaties aangeboden, hoewel hier dus wel behoefte aan is.

Bolhuis: “Er liggen nog voldoende kansen voor werkgevers. Die kunnen het verschil maken of je als bedrijf talent kunt aantrekken en behouden. Het bieden van flexibiliteit is een quick win. Tot slot zit hier volgens Bolhuis een belangrijk inzicht.  “Als je een aantrekkelijke werkgever in een krappe arbeidsmarkt wilt zijn, dan is het belangrijk om de dialoog aan te gaan met je medewerkers over wat zij belangrijk vinden en waar zij hulp bij zouden willen van hun werkgever. En dan kom je mogelijk uit op minder voor de hand liggende afspraken. En die zijn nodig, zodat je als organisatie aantrekkelijk blijft voor je medewerkers.”