Onderzoek Aon: herverzekeringskapitaal slinkt wereldwijd met 7%; toegezegde activa in ILS dalen in 2022 naar schatting met 3%

Uit het laatste herverzekeringsmarktrapport van Aon blijkt dat het wereldwijde herverzekeringskapitaal alleen al in het derde kwartaal van 2022 met 7% is gedaald, maar het merkt ook op dat de toegezegde activa in insurance-linked securities  (ILS) met naar schatting 3% zijn gedaald.

In feite komt de inkrimping van de wereldwijde herverzekeringsmarkt overduidelijk naar voren in de laatste gegevens van Aon, waarbij de omvang van de kapitaalbasis terugloopt tot bijna het niveau van 2015. Het wereldwijde herverzekeringskapitaal daalde volgens het rapport in de eerste negen maanden van 2022 met 17%, oftewel met $ 115 miljard, tot $ 560 miljard. Traditioneel herverzekeringskapitaal daalde met meer dan 19%, terwijl alternatief kapitaal, dus dat ingezet in ILS, catastrofeobligaties en aanverwante structuren, langzamer daalde met slechts 3%.

Aon herverzekeringskapitaal

Het is echter altijd moeilijk om te weten waar vast onderpand zich bevindt binnen deze ramingen, dus hoeveel van die 93 miljard dollar aan alternatief herverzekeringskapitaal op 30 september werkelijk beschikbaar was om in te zetten. Alternatief kapitaal bedroeg  tegen het einde van het eerste kwartaal van 2022 ongeveer tot het vorige hoge niveau van $ 97 miljard, maar daalde vervolgens tot $ 95 miljard tegen het midden van het jaar, alvorens weer te dalen tot 30 september.

 Aon merkt op: “De bruto toegezegde activa in ILS daalden in 2022 met naar schatting 3%. De combinatie van orkaan Ian en aflossingen gedurende het hele jaar zette het bestaande beleggerskapitaal onder druk, terwijl de instroom deels werd beperkt door macro-economische factoren en zorgen over de ernst van orkaan Ian in het vierde kwartaal.”Het lijkt erop dat deze cijfers betrekking hebben op eind september, dus het zal interessant zijn om te zien hoe ze zich aanpassen zodra het vierde kwartaal wordt meegerekend, samen met herstel van waarderingen van posities die zijn blootgesteld aan orkaan Ian, plus eventuele nieuwe kapitaalverhogingen op tijd voor de verlengingen. De voorkeur van beleggers voor catastrofeobligaties bleef duidelijk en uit de gegevens van Aon blijkt dat het de markt voor herverzekering met onderpand en retrocessie was die kromp, terwijl cat bonds het snelst lijken te zijn gegroeid.

Aon stelt dat alternatief kapitaal nu klaar zou kunnen zijn voor een sterke marktgroei, gezien de betere beschikbare rendementen en de vooruitzichten op betere verzekeringstechnische prestaties voor herverzekering als geheel na de renewals.