Onderzoek AIG: Bijna een kwart van grotere fusies en overnames leidt tot verzekeringsclaim

 

Het aantal schadeclaims dat verzekeraars ontvangen met betrekking tot fusies en overnames neemt toe en de kans erop neemt toe naarmate de met de deal gemoeide bedragen hoger zijn. Zo leidt bijna een kwart (23%) van de fusies en overnames met een waarde van meer dan $ 1 miljard tot een schadeclaim, zo blijkt uit een onderzoek van verzekeraar AIG naar de zogeheten Representation & Warranty (R&W) claims over de periode 2011-2015.

Uit het onderzoek komt naar voren dat bijna 47% van de schadeclaims tussen de $ 100.000 en $ 1 miljoen groot was met een gemiddelde uitgekeerde schadevergoeding van $ 300.000. Een soortgelijk percentage van alle schadeclaims kent een schadebedrag tussen de $ 1 en 10 miljoen, waarbij de gemiddelde uitgekeerde schadebedrag $ 3,5 miljoen beliep. De resterende schadeclaims – iets minder dan 7% – was hoger dan $ 10 miljard met een gemiddelde schadevergoeding van $ 22 miljoen per claim. “Hoe groter en gecompliceerder de fusie- of overnameovereenkomst is des te groter de kans op een schadeclaims”, zegt Mary Duffy, Global Head of M&A Insurance bij AIG. ‘We hebben in verschillende regio’s al achtcijferige checks uitgeschreven.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat 18% van alle fusies en overnames met een waarde van meer dan een ton in de periode 2011-2015 heeft geleid tot een schadeclaim bij de verzekeraar; bij de grotere deals – boven de miljard dollar – is dat zelfs 23%. De voornaamste oorzaak van de claimstoename is volgens AIG gelegen in een explosieve stijging van het aantal schadeclaims in de periode 2011-2014: van 14 naar 21%. Een kwart van de claims wordt ingediend binnen een half jaar na de fusie- of overnamedeal; bijna de helft (48%) tussen de zes en 18 maanden na de overeenkomst, 17% tussen 18 en 2 maanden en 8% na twee jaar.

De Top-5 claim triggers wordt aangevoerd door compliance: het niet voldoen aan de wet- en regelgeving, discrepantie in de contracten van de beide bedrijven (14%), belasting gerelateerde zaken (14%) en intellectuele eigendommen (8%) Nieuw in dit jaar’s onderzoek is de toename van claims met betrekking tot financial statements. De voornaamste oorzaken hiervan zijn hiaten in accountingsregels (26%) en misverstanden over betaalde of ontvangen  bedragen (25%). Andere oorzaken zijn onduidelijke aansprakelijkheden (19%), verschil van inzicht over de waardebepaling (17%) en een te hoge vaststelling van vermogen of winsten (13%).