Ondanks afzwakkende economische groei zal verzekeringsmarkt wereldwijd de omzet in 2020 en 2021 met 3% toenemen

Ondanks de afzwakkende economische groei zal de verzekeringsmarkt wereldwijd de premie-inkomsten uit zowel leven- als schadeverzekeringen in zowel 2020 als 2021  met 3%  zien toenemen. Dat is de uitkomst van een recente Sigma-study ‘Sustaining resilience amid slowing growth: global economic and insurance market outlook 2020/21’  van het Swiss Re Institute (SRI).

De mondiale groei zal volgens de onderzoekers vooral komen door de Chinese verzekeringsmarkt, waarin een groei wordt voorzien van 9% bij schadeverzekeringen en 11% bij levensverzekeringen. Kijkend naar de komende tien jaar wordt gesteld dat China goed zal zijn voor 60% van de gehele premieomzet in Azië, vooral door toedoen van de booming groei in de zorgverzekeringssector met maar liefst 1500%.

SRI voorspelt dat het komend jaar de economische groei in de VS zal afzwakken naar 1,6% en die in Europa naar 0,9%. Daar staat  een economische groei tegenover van 6% in zowel India als China. Als grootste risico voor de wereldwijde groei  wordt de escalatie in de spanningen in de handelsbetrekkingen tussen VS en China gezien en voor Europa de ‘Japanification’. Ook de lage rentestand is een blijvend punt van zorg.