Ombudsman Schadeverzekeringen daagt Achmea om ‘onredelijke algemene voorwaardenRecent heeft een deurwaarder aan Achmea de dagvaarding van de Ombudsman Schadeverzekeringen, Eric Horssius, uitgereikt. Achmea dient op 5 februari 2019 voor het Gerechtshof van Den Haag zich te verweren. “Achmea weigert te stoppen met het opleggen van onredelijke bedingen aan alle particuliere verzekerden. Consumenten krijgen van Achmea niet de bescherming die ze volgens de wetgever toekomt”, aldus de Ombudsman Schadeverzekeringen.


Het gaat volgens de dagvaarding om Woonhuis-, Inboedel-, Caravan- en Bootverzekeringen die worden aangeboden door Centraal Beheer,
Interpolis, FBTO, Avero, InShared en Hema. “Door bepalingen op te nemen die het recht op een vrije en eigen keuze van een eigen deskundige door de verzekerde te beperken, schendt deze Achmea-merken het recht. Het resultaat is een dominantere rol van verzekeraars in het vaststellen van de schadeomvang, terwijl daar nu juist de gedupeerden in beschermd moeten worden”, aldus de Ombudsman Schadeverzekeringen.

Eric Horssius: “Meestal gaat vrijwel iedereen blind akkoord met deze algemene voorwaarden. Niemand heeft zin om zo’n heel pakket te lezen voor elke overeenkomst. Van die wetenschap maken schadeverzekeraars misbruik. Achmea legt de Wet naast zich neer. Als het vervolgens mis gaat in de markt, komt de Juridische afdeling in actie. Alle fouten worden categorisch ontkend en als klanten het lef hebben om formele juridische stappen te zetten, wordt alles uit de kast gehaald om elke zaak terug te brengen tot een individuele procedure via de rechter omdat geen enkele consument de tijd en het geld heeft om een peperduur en jarenlang proces te voeren”.