NVB: Uitbetaling vakantiegeld uitgelezen kans voor online fraudeurs

          Veel Nederlanders ontvangen een dezer dagen hun vakantiegeld. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) roept op tot alertheid bij de besteding van deze extra inkomsten. Volgens NIBUD had zes op de tien huishoudens in 2022 moeite met rondkomen, een financiële meevaller zoals het vakantiegeld komt daarmee voor veel mensen als geroepen. Er staat meer geld op de rekening, dus ook voor fraudeurs is het vakantiegeld een uitgelezen kans om mensen op te lichten. De NVB roept mensen daarom dit jaar op om extra alert te zijn en lanceert een nieuwe les over aankoopfraude op zowerktfraude.nl
Vakantiegeld wordt lang niet door iedereen daadwerkelijk besteed aan een vakantie, maar ook gebruikt om te sparen, schulden af te lossen of om grote aankopen te doen. En vooral in dat laatste geval ligt fraude op de loer. Marco Doeland van NVB: “De opluchting die mensen voelen als het vakantiegeld eindelijk op hun rekening staat, kan er juist voor zorgen dat ze makkelijker in de val van een online fraudeur trappen. Dat kan gaan om een nepwebshop of een malafide verkoper op Marktplaats, maar ook om een beleggingsvoorstel dat veel te mooi is om waar te zijn. Daar willen we  graag voor waarschuwen.
Niet rationeel
Bij fraude wordt vaak ingespeeld op de actualiteit en misbruik gemaakt van menselijke kwetsbaarheden, zoals onze emoties rondom het plotseling hebben van meer geld. Prof. dr. Marcel Zeelenberg, hoogleraar economische psychologie aan de Tilburg University: “Als we een financiële meevaller ontvangen, gaan we daar vaak niet rationeel mee om. We beschouwen het als een extraatje, waardoor de kans groter is dat we het impulsief uitgeven. Als er dan opeens een mooie aanbieding voorbijkomt van een product dat al een tijd op je verlanglijst staat, ben je eerder geneigd om daarop in te gaan én ben je minder kritisch over waar je het product aanschaft.”

Campagne Frauderen. Zo werkt het!
Omdat online fraude een groeiend maatschappelijk probleem is, introduceerde NVB eind vorig jaar de meerjarige campagne Frauderen. Zo werkt het! Op zowerktfraude.nl leer je hoe fraudeurs te werk gaan en hoe je fraude kunt herkennen en voorkomen. Zoals bijvoorbeeld aankoopfraude via een nepwebshop. Wil je iets bestellen bij een voor jouw onbekende webshop? Check dan altijd eerst goed of deze wel betrouwbaar is. Lees de beoordelingen, zoek online of je andere reviews over het bedrijf kunt vinden, check of je er veilig kunt betalen en of de contactgegevens duidelijk vermeld staan. Twijfel je? Check dan de lijst met onbetrouwbare webshops die bekend zijn bij de politie of controleer de verkopergegevens. Is een aanbieding te mooi om waar te zijn? Laat het aan je voorbij gaan. Voer ook nooit zomaar een controlebetaling uit.