NN Group en Goldman Sachs bereiken overeenstemming over de verkoop van NN IP en gaan langdurig strategisch partnerschap aan

NN Group maakt vandaag bekend dat zij overeenstemming heeft bereikt over de verkoop van haar vermogensbeheerder NN Investment Partners (NN IP) aan Goldman Sachs Group, Inc. De totale opbrengst in contanten bedraagt 1,7 miljard euro, bestaande uit een basisaankoopprijs van 1.515 miljoen euro , een “ticking fee” en overtollig kapitaal dat vóór de afronding in de vorm van een dividend zal worden uitgekeerd. Als onderdeel van de overeenkomst zullen NN Group en Goldman Sachs Asset Management een tienjarig strategisch partnerschap aangaan, waarbij de gecombineerde onderneming vermogensbeheerdiensten zal blijven verlenen aan NN Group.

Door de combinatie van de complementaire beleggingscapaciteiten van NN IP en Goldman Sachs ontstaat volgens beide bedrijven een volledig pakket vermogensbeheerproducten dat via de distributienetwerken van beide partijen aan klanten kan worden aangeboden. “Tegelijk zal de leidende positie van NN IP op het gebied van verantwoord beleggen de duurzame beleggingsstrategie, het productaanbod en de klantenoplossingen van Goldman Sachs Asset Management versterken. Nederland wordt een belangrijke continentaal-Europese locatie voor Goldman Sachs Asset Management. De combinatie met Goldman Sachs geeft NN IP een breder platform om haar groei te versnellen en het aanbod en de dienstverlening aan haar klanten verder te verbeteren. Het zal NN Group ook in staat stellen haar succesvolle samenwerking met NN IP voort te zetten en te profiteren van de sterke punten en complementaire productproposities van Goldman Sachs.”

David Knibbe, CEO van NN Group: ‘NN Group en NN IP hebben een lange en succesvolle gezamenlijke geschiedenis. Wij waarderen de sterke en constructieve relatie die wij hebben en wij kijken ernaar uit om deze in een nieuwe vorm verder uit te bouwen. Deze transactie brengt twee internationale vermogensbeheerders samen, elk met vele tientallen jaren beleggingservaring. Wij hebben in Goldman Sachs een sterke en professionele partner gevonden, die een omgeving biedt waarin onze NN IP-collega’s kunnen blijven gedijen, terwijl de gecombineerde beleggingsexpertise en -schaal het dienstenaanbod aan de klanten van NN IP, waaronder NN Group, zal verbeteren. Deze transactie zal NN Group ook meer mogelijkheden bieden om een breder scala aan vermogensbeheerproposities voor onze klanten te ontwikkelen. Onze benadering en ambities op het gebied van ESG blijven ongewijzigd en Goldman Sachs deelt ons streven naar verantwoord beleggen. Namens de Raad van Bestuur van NN Group wil ik onze collega’s bij NN IP bedanken voor hun gedrevenheid, inzet en voortdurende focus op klanten.”

David Solomon, voorzitter en CEO van Goldman Sachs: ‘Deze overname stelt ons in staat onze groeistrategie te versnellen en ons vermogensbeheerplatform te verbreden. NN Investment Partners biedt een toonaangevende Europese cliënt franchise en een uitbreiding van onze kracht in het asset management op verzekeringsgebied. NN Investment Partners is erin geslaagd om duurzaamheid in haar aanbod te integreren, wat overeenkomt met onze eigen ambitie om verantwoord beleggen en rentmeesterschap centraal te stellen in ons bedrijf. Wij kijken ernaar uit om samen te werken met het team van NN Investment Partners terwijl we ons richten op het leveren van langetermijnwaarde aan onze klanten en onze aandeelhouders.”

Met ingang van vandaag treedt Satish Bapat terug uit zijn rol als lid van de Raad van Bestuur van NN Group. Satish zal NN IP blijven leiden in zijn rol als CEO.

Bij afronding van de transactie zal deze naar verwachting een positief effect hebben op de Solvency II-ratio van NN Group van ongeveer 17%-punten. Na afronding van deze transactie verwacht NN Group overtollig kapitaal te hebben, dat mettertijd beschikbaar zal zijn voor extra rendement voor aandeelhouders, tenzij het gebruikt wordt voor waardecreërende mogelijkheden, in overeenstemming met het capital framework van NN Group. Wij verwachten dat wij bij de publicatie van de resultaten over het tweede halfjaar van 2021 mededelingen zullen doen over het extra rendement voor aandeelhouders.

Gezien deze transactie, de eerder dit jaar aangekondigde acquisities en de sterke financiële en commerciële prestaties van alle bedrijfsonderdelen, blijft de doelstelling van NN Group voor het genereren van werkkapitaal (OCG) ongewijzigd op 1,5 miljard euro in 2023. De afronding van de transactie is afhankelijk van de gebruikelijke voorwaarden, waaronder het verkrijgen van de noodzakelijke goedkeuringen van toezichthouders en mededingingsautoriteiten en de raadpleging van de NN IP-ondernemingsraad in Nederland, en zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 plaatsvinden.