Nieuw pensioenonderzoek: 43% Europeanen spaart niet voor hun pensioen

Volgens een uitgebreid onderzoek van de Europese verzekeraarsorganisatie Insurance Europe onder 10.000 personen in 10 Europese landen spaart 43% van de Europese burgers niets privé voor hun pensionering. Van degenen die niet sparen zegt 62% wel geïnteresseerd te zijn in pensioenen. Van degenen die niet sparen, zegt echter 42% dat ze het zich niet kunnen veroorloven.

Uit het onderzoek bleek dat financiële zekerheid de voornaamste reden is voor mensen geld opzij te leggen voor hun oudedag. Ook willen ze hun periodieke inleggen kunnen verhogen of stoppen,  het gespaarde geld nalaten aan kinderen of kleinkinderen of eenvoudig over te kunnen maken naar andere bestemmingen.

Daarnaast geeft twee van de drie (56%) respondenten aan  informatie over pensioenproducten liever digitaal te ontvangen dan in papieren. Respondenten zijn het meest geïnteresseerd in informatie over garanties, evenals kosten, risico’s, uitbetalingen en beleggingsprestaties. Ze zijn het minst geïnteresseerd in het ontvangen van informatie over beleggingsstrategieën, overdragen en overstappen.Wat betreft de manier waarop zij hun pensioen ontvangen, geeft 46%   de voorkeur aan een lijfrente, 30% aan flexibele geldopnames en 19%  voor vaste bedragen.

In een reactie op de onderzoeksresultaten zegt Nicolas Jeanmart, Head of Personel and General Insurance bij Insurance Europe: “Gezien het feit dat zo’n verontrustend deel van de mensen momenteel niet genoeg spaart voor hun pensioen, is er dringend behoefte aan discussie en voorlichting , zowel op EU- als op nationaal niveau, hoe dit het beste kan worden verbeterd. Uit het onderzoek is zeker gebleken dat er duidelijk behoefte is aan bepaalde financiële ne zekerheden die traditioneel door verzekeraars worden aangeboden. Het is daarom van cruciaal belang dat beleidsmakers verzekeraars in staat stellen hun belangrijke rol te blijven vervullen bij het overbruggen van de huidige pensioenkloof.”