Negatieve impact Coronacrisis op resultaat beperkt tot 30 miljoen euro

De NN Groep heeft in de eerste helft van dit jaar het bedrijfsresultaat zien toenemen naar 926 miljoen euro, ruim 13% meer dan de 914 miljoen euro in de eerste helft van 2019 . De netto winst daalde fors: van 1.118 miljoen euro naar 587 miljoen euro. De negatieve impact van COVID-19 wordt als beperkt bestempeld en geraamd op  ongeveer 30 miljoen euro. Verdere kostenbesparingen van 21 miljoen euro werden gerealiseerd waardoor de totale kostenreducties op  381 miljoen euro uitkomen. De nieuwe productie is met 122 miljoen euro ongeveer een derde van die vorig jaar in dezelfde periode, vooral als gevolg van lagere verkopen in Japan en Insurance Europe .Dat zijn enkele halfjaarcijfers die de NN Groep vandaag heeft gepubliceerd.       

In een toelichting op de cijfers zegt CEO David Knibbe: “Ondanks de huidige turbulente economische omgeving presenteren we vandaag solide resultaten voor NN Group. We hebben snel kunnen reageren op de COVID-19-pandemie door de continuïteit van ons bedrijf te waarborgen en ons aan te passen aan de veranderende behoeften van onze klanten, medewerkers en andere belanghebbenden. Onze Solvency II-ratio blijft sterk op 221% en onze balans is veerkrachtig, met een sterke kapitaalpositie van EUR 1.315 miljoen eind juni 2020.”

Het besluit om het slotdividend en het aandeleninkoopprogramma voor 2019 in april op te schorten, volgt volgens hem op de aanbevelingen van de Europese en Nederlandse toezichthouders naar aanleiding van de COVID-19-crisis en de onzekerheid over hoe dat zou verlopen. “Het was echter altijd onze bedoeling om dit weer moeilijk te maken voor onze aandeelhouder wanneer dat weer mogelijk was en daarom kondigen we nu aan dat we het inkoopprogramma van eigen aandelen hervatten en een interim-dividend van 2,26 euro per aandeel zullen uitkeren.”

Hij vervolgt: “Onze focus ligt nu op het genereren van een mid-single groei. We rapporteren een bedrijfsresultaat over het eerste halfjaar van 926 miljoen EUR, een stijging met 1,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De impact van de pandemie op ons bedrijfsresultaat was beperkt tot ongeveer 30 miljoen euro, terwijl de (omvang van de) nieuwe productie   werd beïnvloed door COVID-19-beperkingen en de wijziging van de belastingregelgeving in Japan.  In de eerste zes maanden van het jaar zijn bij NN Bank bijna 15.000 duizend nieuwe hypotheken voor een totaalbedrag van 4,4 miljard euro verstrekt, vergeleken met 12,500 hypotheken en 3,7 miljard euro in de eerste helft van 2019.  We hebben de administratieve kosten in de eerste helft van het jaar met nog eens 21 miljoen euro verlaagd, waardoor onze totale kostenvermindering op het einde van de eerste helft van 2020 op 381 miljoen euro uitkwam.  Na de acquisitie van VIVAT Schade op 1 april te hebben afgerond, zijn we begonnen met het integreren van het bedrijf, bijvoorbeeld door nieuwe klanten door te verwijzen naar NN-platforms en nauw samen te werken met onze tussenpersonen bij migraties. Over het geheel genomen presteerde het Nederlandse schadebedrijf goed met een combined ratio van 94,9% voor de eerste helft van 2020. We nemen maatregelen om de prestaties van het Nederlandse schadebedrijf te verbeteren, vooral bij arbeidsongeschiktheid en ongevallen.”