Nederlandse verzekeraars ramen stormschade op 500 miljoen euro, Europese schadebedrag nadert 3 miljard euro

Het Verbond van Verzekeraars heeft voorspeld dat de verzekerde schade als gevolg van de drie stormen die Nederland de afgelopen weken hebben getroffen meer dan 500 miljoen euro zal bedragen. Het in Keulen gevestigde actuariële adviesbureau Meyerthole Siems Kohlruss (MSK) heeft zijn prognose voor de verzekerde verliezen als gevolg van de drie stormen in Duitsland eveneens verhoogd tot 1,6 miljard euro. De laatste, de storm Franklin, die in Duitsland Antonia wordt genoemd, zal de Duitse rekening met nog eens 200 miljoen euro doen stijgen, voorspelde het bureau, meldt Commercial Risk Europe.

Samen met de Britse schade van ten minste 425 miljoen pond (500 miljoen euro) en de tot dusver niet gerapporteerde ramingen in België en Frankrijk zal de totale verzekerde schade waarschijnlijk meer dan 3 miljard euro bedragen.Volgens het Verbond hebben de stormen Dudley (Ylenia), Eunice (Zeynep) en Franklin (Antonia) allemaal grote schade aangericht aan particuliere eigendommen en alleen al in Nederland aan vier mensen het leven gekost.

Volgens het Verbond kan ook de komende tijd nog schade worden aangericht, wanneer bomen en takken die door de eerdere stormen zijn verzwakt door nieuwe krachtige windstoten worden getroffen. De eindafrekening zal daardoor waarschijnlijk hoger uitvallen dan de huidige raming van 500 miljoen euro. De ergste schade werd opgetekend in de provincies Noord- en Zuid-Holland.

Over de oplopende Duitse schade zei Onnen Siems, algemeen directeur van MSK: “Het stormveld van het lage deel van Antonia (internationale naam Franklin) trok in de nacht van 20 op 21 februari 2022 over Duitsland en veroorzaakte een verzekerde schade van 200 miljoen euro. De hoogste windsnelheden werden gemeten toen het koufront passeerde, in samenhang met buien en zware neerslag. Dit vormde het einde van een week met drie verwoestende stormen achter elkaar. De wind ging niet helemaal liggen, maar de piekwaarden van de dagen ervoor werden niet meer gehaald.”

Siems wees erop dat de reeks stormen die elkaar zo snel opvolgden ongekend is in Duitsland.“In de weerverslagen, die meer dan 50 jaar teruggaan, is er in Duitsland nog nooit zo’n reeks stormen geweest… de recordstormwinter van 1989/1990 was een uitzondering. Toen waren het twee lagedruksystemen die Duitsland kort na elkaar schade berokkenden. Vivian werd zo dicht gevolgd door Wiebke dat het niet mogelijk was de door de gebeurtenis veroorzaakte schade precies te scheiden. Samen hebben de twee stormen de Duitse verzekeraars 800 miljoen euro schade berokkend. Omgerekend naar bedragen van vandaag is dat ongeveer 2 miljard euro”, zei Siems.

“Als je de huidige reeks stormen en de ‘stormzusjes’ Vivian en Wiebke uit 1990 buiten beschouwing laat, waren alle andere stormen in Duitsland in de afgelopen 50 jaar uitsluitend op zichzelf staande gebeurtenissen”, voegde hij eraan toe.

Siems zei dat, vanuit een breder Europees perspectief, de stormen Lothar en Martin in december 1999 ook een uitzondering vormden. Lothar richtte vooral schade aan in Baden-Württemberg en Beieren, terwijl Martin een meer zuidelijke weg insloeg via Frankrijk en Zwitserland.

“Het totale schadebedrag van 1,6 miljard euro voor Ylenia, Zeynep en Antonia wordt gemakkelijk overtroffen door individuele stormen zoals Kyrill in 2007, maar het betekent nog steeds een turbulente start van het schadejaar 2022. De verzekeringssector kan claims van deze omvang goed aan. Het jaar is echter nog jong en nieuwe stormen of overstromingen zouden de divisie net als vorig jaar in de rode cijfers kunnen doen belanden”, concludeerde Siems.