Nederlandse bedrijven behoren tot de snelste betalers: binnen 46 dagen

 

Nederlandse bedrijven betalen hun factuur gemiddeld binnen 46 dagen. Daarmee behoort Nederland tot de absolute wereldtop als het gaat om snel betalen, zo blijkt uit een onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes naar het betaalgedrag van bedrijven. Voor het onderzoek zijn gegevens verzamelen van 27.000 beursgenoteerde bedrijven in de wereld.

Wereldwijd moet één op de vier bedrijven gemiddeld 88 dagen wachten voordat ze hun nota’s betaald krijgen. Nederland hoort tot de absolute wereldtop als het gaat om snel betalen: gemiddeld binnen 46 dagen. Vorig jaar was het gemiddelde nog 54 dagen, zo bleek toen uit onderzoek van PwC.  De vier slechts betalende landen zijn China, Griekenland, Italië en Turkije, op de voet gevolgd door  Frankrijk, India, Japan, Saoedi-Arabië, Spanje en Portugal. Volgens directeur Risk van Euler Hermes Nederlands proberen bedrijven hiermee de financiële ruimte op te rekken die ze hard nodig hebben om hun groei te financieren. Er wordt volgens hem steeds meer geld opgepot. “Vorig jaar werd een nieuw record bereikt. Als we de financiële instellingen niet meetellen, stond er bij alle bedrijven samen $7 biljoen aan cash geparkeerd. Dat was bijna 3% meer dan het jaar daarvoor. Sinds de financiële crisis van 2008 verdubbelde het niveau.”

Ook per sector zijn er verschillen waarneembaar. De sectoren die het slechtst betalen zijn elektronica, machinebouw en de bouw. De wachttijd bedroeg gemiddeld wereldwijd in 2016 respectievelijk 88, 87 en 82 dagen. Ook farmacie scoorde niet al te best met gemiddeld met 80 dagen. Snelle betalers zijn te vinden in de agri-sector.  Volgens Euler Hermes komt dat doordat vers goed scherpe betalingsvoorwaarden kent.

Kentering

Volgens Toemen is er een kentering gaande in de wereldeconomie. Hij wijst op de faillissementscijfers. “De afgelopen drie jaar was er sprake van een substantiële daling. Ook dit jaar zal het aantal faillissementen wereldwijd nog minimaal dalen (-1%). Maar volgend jaar verwachten wij voor het eerst weer een stijging.”

Toemen noemt het aantal grote bedrijven dat failliet gaat verontrustend. “Het aantal faillissementen in de categorie bedrijven met een omzet hoger dan 50 miljoen euro.   steeg in het eerste kwartaal van dit jaar met 68%. Dat is een trend die al langer gaande is. Het venijnige bij die grote faillissementen is dat er hele ketens aan leveranciers door geraakt worden. Dit domino-effect is een toenemend gevaar. Het grootste gevaar lijkt te schuilen binnen de sectoren dienstverlening, metaal en retail. ”