Natuurrampen veroorzaken voor Duitse verzekeraars schadelast van 1,5 miljard euro

Stormen, overstromingen en andere weer- en natuurgerelateerde gebeurtenissen veroorzaakten in de eerste zes maanden van 2020 voor Duitse verzekeraars een verzekerde schade van bijna 1,5 miljard euro. Hiervan was 1,2 miljard euro toe te schrijven aan schade aan huizen, inboedel, bedrijfs en industriële activiteiten en nog eens 250 miljoen euro aan autoverzekeringen, zo blijkt uit eerder deze week gepubliceerde halfjaarcijfers door het Duitse Verbond van Verzekeraars GDV.

 “Tot nu toe was 2020 een ondergemiddeld claimjaar. Het valt vooral op dat met name automobilisten het noodweer met grote hagelschade bespaard zijn gebleven ”, aldus Jörg Asmussen, lid van de GDV-directie. Voor het eerst werd alle schade op schadeverzekeringen opgenomen in de halfjaarlijkse balans.

Storm  ‘Sabine’ kost 675 miljoen euro

De duurste schadegebeurtenis tot nu toe dit jaar was de stormdepressie Sabine (9 t / m 11 februari), die ongeveer 675 miljoen euro aan  schade veroorzaakte. In de eerste helft van het jaar keerde de verzekeraars op basis van de afgesloten Elementarschadenversicherungen ongeveer 100 miljoen euro aan schadeclaims uit, minder dan het langjarig gemiddelde. De polis dekt voor schade aan woongebouwen veroorzaakt door onder meer hevige regenval, overstromingen, sneeuwdruk en andere weergerelateerde calamiteiten.

Volgens het GDV moet er echter rekening mee worden gehouden dat meer dan de helft van de huiseigenaren nog steeds geen natuurrisicoverzekering heeft. De werkelijk geleden schade, vooral door hevige regen, is daarom waarschijnlijk hoger dan de verzekerde schade.