Munich Re: Schadelast natuurrampen bereikt laagste niveau sinds 2005

In de eerste helft van dit jaar hebben natuurrampen wereldwijd een economische schadelast met zich meegebracht van $ 33 miljard, het laagste niveau sinds 2005, bijna de helft van het bedrag in de eerste helft van 20167 ($ 65 miljard) en het 30 jaar-gemiddelde van $ 68,3 miljard, zo blijkt uit cijfers van Munich Re.

Ongeveer de helft van de schadelast in de eerste zes maanden van dit jaar – $ 17 miljard – komt voor rekening van verzekeraars, minder dan de $ 25,5 miljard vorig jaar en ongeveer gelijk aan het gemiddelde niveau van de afgelopen 30 jaar: $ 17,5 miljard. In totaal werden in deze periode 430 natuurrampen geregistreerd, wat meer is dan de 380 vorig jaar en het lange termijn-gemiddelde van 250.  Er kwamen in de eerste helft van dit jaar bij natuurrampen 3.000 mensen om het leven, minder dan de 5.540 slachtoffers vorig jaar en iets meer dan 10% van het 30 jaar-gemiddelde van 28.000.

Europa

De grootste individuele calamiteit in de eerste helft van 2018 was de storm Friederike, die met windsnelheden tot 150 km/uur in januari huis hield in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, de Benelux en Duitsland. Duizenden gebouwen en auto’s werden beschadigd en brachten een schade met zich mee van $ 2,7 miljard, waarvan $ 2,1 miljard was verzekerd.  Mede door een tweede storm in west- en Midden-Europa liep de totale economische schade van de winterstormen in Europa op tot $ 4,8 miljard, waarvan $ 3,6 miljard voor rekening kwam van verzekeraars.

Winters weer leidde ook in de VS tot veel schade. Ook later het jaar werd Europa getroffen door relatief veel schade, vooral in Midden-Europa waar stormen en lokale overstromingen voor $ 1,6 miljard (verzekerde schade $ 900 miljoen) aan schade veroorzaakte. Daarnaast kampten grote delen van Europa met hoge temperaturen en langdurige droogte, waaronder Scandinavië, Polen, de Baltische staten en de Balkan, wat naar verwachting veel schade aan (gederfde) oogsten met zich mee zal brengen.

Rest van de wereld

Buiten Europa zorgden tussen eind februari en medio maart meerdere gevallen van hevige sneeuwval en zware vorst voor in totaal $ 2,2 miljard aan schade, waarvan $ 1,6 miljard verzekerde schade betrof. Daarnaast werd Guatemala getroffen door een uitbarsting van een vulkaan (meer dan 100 doden) en Oman door de hevigste orkaan ooit in de regio (185 km/uur), die gepaard ging met hevige regenval (300 tot 600 mm), wat overeenkomst met de regen die normaal in vier tot acht jaar voorkomt. De schade wordt geraamd op enkele honderden miljoenen dollar. In Japan (regio Osaka) deed op 18 juni een aardbeving voor (5.5 op Schaal van Richter. De schadeomvang hiervan is momenteel nog niet bekend

Vorig jaar zorgde met name de tweede helft van het jaar voor een recordschadelast door natuurrampen. Mede door de orkanen Harvey, Irma en Maria beliep de totale schadelast uit op $ 340 miljard.