Munich Re: Recordbedrag aan overstromingsschades in Australië; totale verzekerde schadelast natuurrampen gemiddeld maar hoog in VS

In de eerste helft van 2022 lag het economische schadebedrag als gevolg van  natuurrampen lager dan in dezelfde periode van 2021.Overstromingen, aardbevingen en stormen zorgden voor een totale schadelast van $ 65miljard tegen $ 105 miljard in het schadevolle eerste helft van 2021. De verzekerde schadelast lag met $ 34 miljard echter in lijn met voorgaande jaren.

Extreme hitte, droogte en bosbranden nemen in veel regio’s in de wereld toe; de wetenschappelijke wereld is van mening dat de klimaatverandering een aanzienlijk effect heeft op de frequentie van dergelijke gebeurtenissen, aldus Munich Re’s Torsten Jeworrek.  

Het beeld van de natuurrampen voor de eerste helft van 2022 wordt gedomineerd door met het weer verband houdende rampen. Extreme tornado’s in de VS hebben voor miljarden schade aangericht, delen van de oostkust van Australië werden overspoeld door overstromingen en Zuid-Europa had te kampen met extreme hitte, bosbranden en droogte. “ In het onlangs gepubliceerde IPCC-rapport wordt gewaarschuwd dat verzekeraars hun schademodellen moeten aanpassen om het veranderende risico adequaat in te schatten. Schadepreventie is van fundamenteel belang om de economische gevolgen van klimaatverandering te beperken. Het is dan ook uiterst zorgwekkend dat de verzekeringspenetratie in ontwikkelingslanden en opkomende economieën stagneert tot ver onder 10%, en dat er zelfs in industrielanden nog veel ruimte voor verbetering is”, aldus  Jeworrek

Overstromingen in Australië kostbaarste ramp qua verzekerde schades

In de late zomer/begin van de herfst werd het oosten van Australië getroffen door extreme regenval en overstromingen die verliezen veroorzaakten van 6,6 miljard USD. In delen van Queensland en New South Wales vielen recordregens en -overstromingen, waarbij de laatste week van februari de natste was sinds 1900 en sommige gebieden hun hoogste overstromingspieken optekenden sinds 1893. De voorlopige raming van de kosten voor de verzekeringssector bedraagt momenteel 3,7 miljard dollar.

Ook andere landen in de regio Azië-Stille Oceaan werden door grote rampen getroffen. In Japan trof een krachtige aardbeving met een kracht van 7,3 het oosten van het hoofdeiland Honshu. Het epicentrum lag niet ver van de plaats waar de krachtige beving van Tohoku elf jaar geleden een tsunami en de kernramp in Fukushima veroorzaakte. Ondanks de veel geringere omvang van de aardbeving in maart 2022 bedroegen de totale verliezen toch nog 8,8 miljard dollar, met 2,8 miljard dollar aan verzekerde schades.

VS domineren de verliescijfers

Met een cijfer rond $ 28 miljard waren de VS goed voor bijna de helft van de totale schadelast in de eerste zes maanden van 2022 en bijna tweederde van de verzekerde schades, met een cijfer van $ 19 miljard. Een reeks zware onweersbuien met tornado’s was de voornaamste oorzaak van deze schades. Eén onweersfront dat begin april tornado’s veroorzaakte, vernietigde activa ter waarde van meer dan $ 3 miljard, waarvan driekwart verzekerd was – een perfect voorbeeld van hoe een hoge verzekeringsdichtheid kan helpen de economische schokken van natuurrampen op te vangen. In de eerste helft van het jaar veroorzaakten zware onweersbuien in de VS verliezen van in totaal 22 miljard dollar, met verzekerde schades van 17 miljard dollar.

Het tropische stormseizoen van dit jaar zal naar verwachting een bovengemiddelde stormactiviteit teweegbrengen in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan als gevolg van het natuurlijke klimaatfenomeen El Niño-Southern Oscillation (ENSO) in de Stille Oceaan. Momenteel heersen in de Stille Oceaan La Niña-condities, die de vorming van orkanen in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan in de hand werken. Vooraanstaande onderzoeksinstituten menen dat de huidige zwakke La Niña-condities nog uitgesprokener kunnen worden tijdens de belangrijkste fase van het orkaanseizoen in september. Munich Re verwacht 18 (±3) tropische stormen met naam, 8 (±2) orkanen en 4 (±2) zware orkanen. Voorspellingsmodellen van externe onderzoeksinstituten verwachten dat de stormactiviteit zich aan de bovenkant van de schaal zal bevinden. Tegen eind juni hadden zich in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan drie tropische cyclonen gevormd, waarvan geen enkele orkaankracht bereikte.

In totaal was de regio Azië-Stille Oceaan goed voor 22 miljard dollar aan schades door natuurrampen in de eerste helft van het jaar – hoger dan gewoonlijk. De verzekerde schades bedroegen 8 miljard dollar..

Hitte, bosbranden en droogte in delen van Europa – Ook winterstormen

In Europa hebben extreme hitte en dorre omstandigheden aan het begin van de zomer geleid tot waterschaarste en bosbranden, vooral in Italië, Spanje en Portugal. Het is vaak moeilijk de verliezen als gevolg van hitte en droogte precies in te schatten, omdat de gevolgen ervan, zoals productieverliezen in de industrie door een gebrek aan koelwater, pas na enige tijd zichtbaar worden.

Vermoedelijk mede als gevolg van een grote temperatuurstijging in mei en juni is er een enorme gletsjerinstorting geweest op Marmolada, de hoogste berg in de Dolomieten (Italië).

De huidige hittegolf (juli 2022) is te wijten aan een ongewone mix van hoge druk boven Midden-Europa in combinatie met een lagedrukgebied dicht bij West-Europa. Hierdoor kan warme lucht uit de Sahara en Noord-Afrika doordringen tot op hogere breedtegraden. In grote delen van Europa heeft de door de mens veroorzaakte klimaatverandering er al toe geleid dat de gemiddelde jaartemperatuur met meer dan 1,5°C is gestegen ten opzichte van het begin van de systematische weerregistratie aan het einde van de 19e eeuw – meer dan de gemiddelde opwarming van 1,2°C wereldwijd.

Ernst Rauch, hoofd klimaatwetenschap bij Munich Re, en hoofd van de Climate Solutions Unit: “Wat vroeger warme dagen waren, zullen hete dagen worden, wat vroeger warme dagen waren, zullen extreem hete dagen worden. Droogtes en bosbranden zijn hier een direct gevolg van.”

Winterstormen, vooral in februari, trokken over Noord- en Noordwest-Europa en zorgden op sommige plaatsen voor orkaanwinden. Ierland, Engeland, delen van België, Nederland, Noord-Duitsland en de Baltische kust werden bijzonder zwaar getroffen. Het resultaat: een totaal schadebedrag  van 5,2 miljard dollar.

 

 

 

 

CLARA – Claims Risk Assessment

Ernst Rauch somt de weerrampen van dit jaar tot nu toe als volgt op: “Het mogen dan allemaal afzonderlijke gebeurtenissen zijn met verschillende oorzaken, samen wordt één ding toch wel heel duidelijk: de sterke invloed van de klimaatverandering wordt steeds duidelijker! En de gevolgen voor de mensen overal ter wereld worden steeds tastbaarder. Het IPCC heeft een nog duidelijker diagnose gesteld door te stellen dat met het weer samenhangende rampen zoals hittegolven, stortregens of droogtes op een warmere aarde zowel in frequentie als in intensiteit zullen toenemen. Hittegolven zullen langer aanhouden en extremere temperaturen met zich meebrengen. Dit zal van regio tot regio verschillen – in Europa zal het zuiden het zwaarst worden getroffen.”