Munich Re: Record aantal stormen in hurricane season draagt bij aan forse toename economische en verzekerde klimaatgerelateerde schades

Klimaatgerelateerde rampen zorgden vorig jaar voor $ 210 miljard aan economische schade, waarvan $ 82 miljard voor rekening kwam voor verzekeraars. Beide bedragen zijn beduidend hoger dan de schadelast in 2019, toen het ging om een schadebedrag van $ 166 miljard resp $ 57 miljard.

Opvallend was vorig jaar het relatieve grote aandeel  van de VS in het aantal calamiteiten. Een recordaantal stormen in het jaarlijkse  hurricane season (maar liefst 30 stuks, waarvan 13 met orkaankracht) en de vele bosbranden (wildfires,  maar liefst 9.600 geregistreerde calamiteiten)  zorgden voor $ 95 miljard (was $ 51 miljard) een economische schade en voor $ 67 miljard ($ 26 miljard) aan verzekerde schade. Hiervan betrof $ 16 miljard schade door bosbranden, waarvan $ 11 miljard voor rekening kwam van verzekeraars

Van alle klimaatgerelateerde schades was slechts 40% verzekerd. Vooral in Azië was slechts een klein deel van de schadelast verzekerd. De grootste natuurramp deed zich ook voor in China, waar overstromingen voor $ 17 miljard aan schade veroorzaakte, waarvan slechts 2% was verzekerd.

Europa

 In Europa waren de schadecijfers over natuurrampen voor 2020 relatief gunstig. De totale verliezen bedroegen $ 12 miljard (€ 10,6 miljard),waarvan  $ 3,6 miljard (€ 3,1 miljard) voor rekening kwam van verzekeraars.

Lokale extreme schades – die typisch zijn voor het herfstseizoen – werden veroorzaakt door hevige regenval langs de Middellandse Zeekusten van Zuid-Frankrijk en Italië. In sommige gebieden viel in zes uur tijd tot 400 mm (liter per vierkante meter) regen. Begin oktober kreeg het grensgebied tussen Frankrijk en Italië op één dag tot 600 mm regen. De resulterende plotselinge overstromingen hebben honderden huizen, bruggen en wegen verwoest.

Op 29 december leed Kroatië de zwaarste aardbeving in 140 jaar. Het epicentrum van de aardbeving met een kracht van 6,4 lag dicht bij het stadje Petrinja, 50 km ten zuidoosten van de hoofdstad Zagreb. Er was ernstige plaatselijke schade en volgens berichten in de media kwamen ten minste zeven mensen om het leven. Dankzij de lage bevolkingsdichtheid van het gebied dicht bij het epicentrum zullen de verliezen naar verwachting beperkt zijn, hoewel het nog te vroeg is voor betrouwbare schattingen.In maart trof een aardbeving met een kracht van 5,3 de regio ten noorden van Zagreb. Het epicentrum was slechts 10 km van de stad Zagreb. De materiële verliezen bedroegen in totaal US $ 1,8 miljard (€ 1,6 miljard).

Klimaatverandering

Ernst Rauch, Chief Climate and Geo Scientist bij Munich Re, merkt op: “Zelfs als de weerrampen gedurende een jaar niet direct in verband kunnen worden gebracht met klimaatverandering en er een langere periode moet worden bestudeerd om hun betekenis te beoordelen, passen deze extreme waarden met de verwachte gevolgen van een decennialange opwarmingstrend voor de atmosfeer en oceanen die de risico’s beïnvloeden. Een toenemend aantal hittegolven en droogtes wakkeren bosbranden aan, en zware tropische cyclonen en onweersbuien komen steeds vaker voor. Onderzoek toont aan dat gebeurtenissen zoals de hittegolven van dit jaar in Noord-Siberië 600 keer vaker voorkomen dan voorheen. “