Munich Re: Orkaanseizoen 2022 op twee meest schadevolle

 Het orkaanseizoen van dit jaar in de Noord-Atlantische Oceaan heeft minder stormen opgeleverd dan aanvankelijk werd gevreesd. Orkaan Ian, een van de sterkste orkanen die ooit in de VS aan land kwam, trof echter de kust van Florida en richtte verwoestende schade aan. Hierdoor werd het orkaanseizoen in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan het op twee na duurste tot nu toe. Volgens voorlopige schattingen bedroeg de totale schadelast van alle stormen ongeveer $ 110 miljard , waarvan $ 65 miljard voor rekening komt van (her)verzekeraars, meldt Munich Re.

2022 zet volgens de herverzekeraarsgigant de trend voort van toenemende schades door Amerikaanse orkanen in de afgelopen jaren.” Bovendien is slechts één enkele storm zoals Ian voldoende om enorme schades te veroorzaken. Dit is natuurlijk niet nieuw, maar wel belangrijk. Want juist orkanen als Ian – zeer sterke stormen met extreme neerslag – zullen in de toekomst vaker voorkomen als gevolg van de klimaatverandering.”

Het Noord-Atlantische orkaanseizoen van 2022 in detail:

  • Tegen het officiële einde van het stormseizoen eind november waren er 14 orkanen geteld in de Noord-Atlantische Oceaan. Daarvan bereikten er acht orkaankracht en twee waren stormen van de zwaarste categorieën 3-5. Hoewel dit betekent dat de stormactiviteit boven het langetermijngemiddelde voor 1950-2021 lag (totaal 12,2 / orkanen 6,4 / zware orkanen 2,7), lag zij onder het gemiddelde sinds 1995 voor een stormactieve warme fase in de Noord-Atlantische Oceaan (15,7 / 7,7 / 3,6).
  • Aan het begin van het orkaanseizoen hadden alle onderzoeksinstituten, inclusief Munich Re, een hoger aantal orkanen verwacht als gevolg van de heersende La Niña-omstandigheden. Dit is een verschijnsel dat optreedt als onderdeel van een cyclische klimaatschommeling in de Stille Oceaan (“El Niño/Southern Oscillation”, afgekort ENSO), die het weer over de hele wereld beïnvloedt. La Niña-omstandigheden bevorderen gewoonlijk de ontwikkeling van orkanen, terwijl El Niño-omstandigheden ze belemmeren. Dit jaar echter zorgden ongewoon droge lucht in de hogere lagen van de atmosfeer en tijdelijk koelere watertemperaturen in de tropische Noord-Atlantische Oceaan ervoor dat zich aan het begin van het seizoen tot eind augustus slechts enkele en meestal zwakkere stormen ontwikkelden.
  • In september kwam het stormseizoen in een stroomversnelling. In het Caribisch gebied ontwikkelde orkaan Fiona zich tot de eerste grote orkaan (categorie 3-5) van het seizoen. Zij trof verschillende Caribische eilanden en trok vervolgens met enorme windsnelheden ver voor de oostkust van de VS naar Canada. Daar kwam de storm met orkaankracht aan land in de provincie Nova Scotia, waar hij aanzienlijke schade veroorzaakte.
  • Aan het eind van de maand raasde orkaan Ian met winden van bijna 250 km/u tegen de westkust van Florida. Het was de op vier na sterkste storm – naast verschillende eerdere stormen met vergelijkbare windsnelheden – die het vasteland van de VS trof sinds het begin van de systematische registratie meer dan 100 jaar geleden. Volgens voorlopige schattingen bedragen de totale verliezen ongeveer 100 miljard US$, waarvan ongeveer $ 60 miljard ten laste komt van particuliere verzekeraars (exclusief NFIP). Ondanks de extreme verwoestingen bleef de schade van orkaan Ian binnen het bereik van de scenario’s die Munich Re in zijn risicomodellen hanteert
  • Zelfs in november, aan het eind van het seizoen, deden zich nog drie orkanen voor.

.

Katrina

Het duurste orkaanseizoen tot nu toe voor verzekeraars was 2005, met een reeks extreme stormen. Orkaan Katrina verwoestte de regio rond New Orleans. Met een totale schadelast van $ 175 miljard en verzekerde schades van $ 86 miljard(beide gecorrigeerd voor inflatie) is Katrina nog steeds de duurste orkaan aller tijden. In totaal werd in het stormseizoen 2005 voor bijna $ 240 miljard aan activa vernietigd, gecorrigeerd voor inflatie, waarvan $ 120 miljard verzekerd was.

Tropische cyclonen zijn een van de grootste risico’s voor verzekeraars. Hun aantal in één jaar wordt beïnvloed door zowel lokale als grootschalige weersystemen en oceaantemperaturen, en het aantal en de locatie van de stormen die aan land komen kan niet nauwkeurig worden voorspeld. De huidige stand van het onderzoek is dat, hoewel het totale aantal stormen wereldwijd niet zal toenemen als gevolg van de klimaatverandering, het aantal bijzonder zware stormen en stormen met extreme neerslag zal toenemen.