Moody’s kwalificeert vooruitzicht zakelijke schadeverzekeringsmarkt in 2020 als stabiel

Ondanks de onder druk staande resultaten als gevolg van de toenemende schadelast en lagere beleggingsopbrengsten blijft de outlook  voor de zakelijke schadeverzekeringsmarkt in 2020  als stabiel. Dat heeft ratingbureau Moody’s vastgesteld in haar rapport  P&C Commercial Insurance 2020’.  Zij schrijft dat toe aan de  (weliswaar afnemende) economische groei in combinatie met  het solide niveau van het beschikbare kapitaal en de constructieve prijsontwikkeling.

De vijf grootste verzekeringsmarkten qua premieomzet – de VS, China, Duitsland, Japan en de UK – krijgen van Moody’s voor het komende jaar alle het predicaat ’stable’ mee. Frankrijk, net als Japan en de UK goed voor 4% van de wereldwijde inkomsten uit verzekeringspremies, krijgt daarentegen  de ‘outlook’ negatief mee. Het ratingbureau stelt dat verbeterde riskmanagementactiviteiten hebben geleid tot een solide kapitaalpositie bij de wereldwijd opererende schadeverzekeraars, terwijl positieve prijsontwikkelingen de toenemende schadelast  door brand- en vooral aansprakelijkheidsschades compenseren.

Daarnaast blijven volgens Moody’s de schadelast door natuurrampen en weergerelateerde calamiteiten een permanente dreiging houden op de vooruitzichten voor de zakelijke schadeverzekeraars. Bruce Ballentine, vice-president bij Moody’s kenmerkt de klimaatverandering als een ‘mes dat aan twee kanten snijdt: enerzijds brengt het vanwege de schadekans een risico met zich mee voor de financiële resultaten, maar anderzijds biedt het commerciële mogelijkheden in de vorm van verzekeringsdekkingen en risicobeperkende producten.

Het ratingbureau voorspelt een afnemende economische groei van het Bruto Nationaal Product in de landen met  ontwikkelde economieën  (G-20) tot 2,6%  in 2020 en 2,8% in 2021. De landen met opkomende economieën zullen naar verwachting een iets hogere groei boeken.