Minder fusies en overnames onder schadeverzekeraars in 2019; dit in tegenstelling tot trend in makelaarsland

In 2019 is het aantal activiteiten op de fusie- en overnamemarkt voor schadeverzekeraars met 6% afgenomen in vergelijking met de aantallen in 2018. Dit is in sterk contrast met de acquisitieactiviteiten op de makelaarsmarkt, die gekenmerkt  werd door een blijvend sterke interesse van zowel bestaande marktpartijen als private equity-investeerders,  zo blijkt uit een onderzoek ‘Global Property & Casualty Insurance M&A in 2019’ van marktonderzoeksbureau Conning,

Jerry Theodorou, director Insurance Research, schrijft de afnemende M&A-activiteiten in schadeverzekeringsland toe aan meerdere factoren: “De verhardende markt en de hiermee gepaard gaande premiestijgingen zorgden voor een groei van de premieomzet en verminderden daarmee de behoefte aan inorganic groei. Bovendien  weerhielden zorgen over toereikende reserves potentiële kopers van acquisities en mogelijke overnamekandidaten  werden duurder, vooral in het hogere segment.”

Collega Steve Webersen, Head Insurance Research bij Conning, voegt toe: “Terwijl de M & A-activiteiten bij schadeverzekeraars ‘pauzeerde’, handhaafde de fusie- en overname-inspanningen in distributieland haar ‘zinderend hoge’ tempo. Er waren weliswaar geen grote strategischemakelaarsdeals in 2019, maar private equity-investeerders en door private equity -bedrijven gesteunde  makelaars blijven zeer actief op de markt. Deze opwaartse trend in het aantal deals zal naar verwachting aanhouden, aangezien de vraag van kopers hoog blijft. “

Vooruitzichten 2020

Veel P & C-verzekeringsmaatschappijen begonnen 2020 in goede financiële gezondheid. Hoewel de impact van de COVID-19-pandemie het enthousiasme van de industrie heeft getemperd, herpositioneert de schadeverzekeringsindustrie zich al om op dynamische wijze  te reageren op de verschillende uitdagingen waarmee ze nu wordt geconfronteerd door een mogelijk langere periode van economische vertraging. “Aangezien de duur van deze onrustige periode moeilijk te voorspellen is, verwachten we dat er wat betreft verzekeringsgerelateerde fusies en overnames enige tijd sprake zal zijn van een bepaalde ‘inactiviteit’.”

Het rapport ‘Global Property & Casualty Insurance M&A in 2019: Distribution Dominates’ is te koop op de website  www.conningresearch.com.