Michel Schaft’s  ‘We are sure’  na positieve doorbraak in gesprek met nieuwe leverancier

 

‘We are Sure’, het bedrijf waarmee voormalig VNAB-directeur Mixchel Schaft Hielko van der Molen (ex-Delta Lloyd en ex-Reaal),  Bas Blokhuis,  Femke de Jong-Struiksma, Fabienne Meijers en Nadia Schoenzwytt, een vangnetoplossing wil bieden voor zzp-ers bij  arbeidsongeschiktheid, overlijden en pensioen/sparen voor later, heeft naar eigen zeggen ‘een positieve doorbraak’ bereikt. In een update-mail over de ontwikkelingen schrift het bedrijf: “Zoals bij elke start-up, gaat het bij ons ook met vallen en opstaan. In onze vorige update hebben we met jullie gedeeld dat een uitermate knappe juridische kop zich aan het buigen was over de structuur waarbinnen wij kunnen en mogen opereren. Dit is ingewikkelde materie, niet in de laatste plaats omdat wij (zeer begrijpelijk) te maken hebben met toezichthouders zoals de Autoriteit Financiële markten (AFM). Gelukkig heeft de jurist geconcludeerd dat wij ons op de markt mogen begeven met onze propositie zoals wij dat voor ogen hebben.”

Het bedrijf vervolgt: “Geweldig nieuws dat voor ons een zeer positieve doorbraak betekende. Maar dat betekent wel dat wij in een bepaalde verbondenheid met onze twee beoogde leveranciers (een bank en verzekeraar) moeten werken. Vorige week heeft een van deze twee beoogde partners helaas aangegeven dat ze niet met ons wil samenwerken op de manier zoals wij het voor ogen hadden.Inmiddels hebben wij met een nieuwe leverancier gesprekken gevoerd en wij maken veel voortgang. Waarschijnlijk hebben dit soort gebeurtenissen een reden. En paste de partner van wie we inmiddels afscheid hebben genomen toch niet volledig bij ons. De bank- en verzekeringswereld is complex, maar we hopen snel meters te maken Onze nieuw beoogde partner is net zo enthousiast als wij, dus deze week zijn we samen prachtige plannen aan het smeden. Hard vallen was nog nooit zo leuk.”
Oplossing voor zzp-ers

Over het hoe en waarom van ‘We are sure; zei Michel Schaft eerder in Risk & Business:  “Er zijn in Nederland ruim een half miljoen zzp’ers die geen vangnet hebben in geval van arbeidsongeschiktheid, overlijden en pensioen/sparen voor later. Met ons  nieuwe bedrijf  willen wij hiervoor ‘een eerlijke oplossing bieden , die voor iedereen betaalbaar en begrijpelijk is. Iedere zzp-er weet dat hij iets moet regelen voor als hij niet meer kan werken, overlijdt of voor later. Iedere zzp-er wíl dat ook. De reden dat de meeste zzp-ers geen financieel vangnet hebben is omdat de huidige marktoplossingen hiervoor veel te duur en onbegrijpelijk zijn. En omdat de marktpartijen die deze oplossingen aanbieden vaak niet meer worden vertrouwd. Ik kan mij daar iets bij voorstellen. Want eerlijk is eerlijk, de financiële sector heeft er de afgelopen jaren op een aantal fronten een bende van gemaakt. De overheid deed dat ook.”

Het gevolg hiervan is volgens Schaft dat er de laatste tien jaar een stortvloed aan maatregelen over deze sector uitgestort. “Dat was ook hard nodig, maar je kunt je afvragen of de situatie hierdoor beter of juist erger is geworden. Ik denk soms dat laatste. Want het heeft er (vooral) ook voor gezorgd dat bestaande marktpartijen niet meer in staat zijn om flexibel in te spelen op de markt. Dat iedere vorm van innovatie acuut in de kiem wordt gesmoord. Ook daar staan de kranten van vol en dat kan niet de bedoeling zijn.  Maar hier ligt wel het begin van een oplossing. Want met alles wat er op technologisch gebied kan, moét het toch mogelijk zijn om voor zzp-ers een begrijpelijke en vooral betaalbare oplossing te regelen? Zonder dat je als klant – voor elke stap die je zet – eerst 20 formulieren moet doorworstelen. Maar dat betekent wel dat we met een andere bril naar de onderliggende problematiek moeten gaan kijken. Nieuwe wereld, nieuwe oplossingen.”