Michel Schaft: “Over 10 jaar bestaat schadeverzekering niet meer”

“Over tien jaar zullen er sowieso geen schadeverzekeringen meer zijn. : Die verwachting spreekt voormalig VNAB-directeur  Michel  Schaft uit in VVP 3, die vandaag (5 april 2017) verschint. . “Auto’s zijn dan zelfrijdend. Maar het Internet of Things (IoT) zal maken dat er ook steeds minder behoefte is aan bijvoorbeeld inboedel- en opstalverzekeringen. Als de koelkast uit zichzelf ziet dat de stekker moet worden vernieuwd en een monteur inschakelt, dan verdwijnt het risico van kortsluiting. Als we dankzij het IoT schade voor zijn, wat is dan nog het nut van verzekeringen?”

De huidige mede-oprichter  van We are Sure roept de sector daarin verder op als bestaande partijen innovatie op te pakken. “Anders  word je overruled door nieuwkomers. Zeker wanneer wet- en regelgeving eenmaal op innovatie zijn aangepast, zal het snel gaan. Over tien jaar hebben we geen schadeverzekeringen meer.”Volgens Schaft zouden bestaande partijen nu echt in beweging moeten komen. “Er zijn best partijen die in beweging zijn gekomen, maar de grootste gemene deler beweegt te weinig. Dit terwijl er voor nieuwkomers enorme kansen liggen in de combinatie van nieuwe technologie en vertrouwenscrisis. Als bestaande partijen niet snel ook innoveren, gaan buitenstaanders de markt overnemen.”

Op dit moment maakt We are sure gebruik van een hybride model: innovatie die voortborduurt op een traditionele verzekeringspolis. “Innovatie”, aldus Schaft, “is hard nodig om producten te kunnen aanbieden aan de klant van vandaag. Die werkt anders dan vroeger en heeft ook andere behoeften. Het is ontzettend mooi om te werken aan een propositie die voor veel mensen – eindelijk – een oplossing biedt. Dat je dat dan doet met nieuwe technologie in combinatie met de oerprincipes van verzekeren is dubbel zo leuk.”

Bron VVP