Michel Schaft en Armand Hoftijzer (MarshBerry International) over consolidatieslag: “Er zijn in Europa tienduizenden transacties op komst”

Na de VS en Groot-Brittannië ligt de focus nu op Nederland en de rest van West- en daarna Zuid- Europa.” In een interview in het onlangs verschenen  v Risk & Business Magazine voorspellen Michel Schaft en Armand Hoftijzer van strategieconsultant en M&A adviseur MarshBerry International dat Nederland de komende jaren te maken krijgt met een golf aan fusies en overnames. “In Europa is een enorme consolidatieslag in tussenpersonen- en makelaarsland gaande. Er zijn tienduizenden transacties op komst ”

Zij lichten hun voorspelling als volgt toe: “In de VS is het aantal intermediairbedrijven in de loop der jaren als gevolg van fusies en overnames flink afgenomen. Daarnaast is in Groot-Brittannië in ongeveer 20 jaar tijd het aantal assurantiebedrijven tot maar liefst een tiende gereduceerd. Het was voor mij dan ook niet de vraag  óf er in Europa eveneens een consolidatieslag onder het intermediair zou gaan plaatsvinden, maar eerder wanneer. Ik vind het zelfs opmerkelijk dat het zo lang heeft geduurd voordat die consolidatietrend ‘de plas’ is overgewaaid naar Europa.”

Zij voeren ‘een unieke samenloop van omstandigheden’ aan voor de ‘perfect storm’ die de komende jaren verder over het hele Europese intermediairlandschap zal razen en die voor een forse versnelling in overnames zorgt. Daarnaast speelt volgens Hoftijzer bij veel kantoren het vergrijzings- en opvolgingsvraagstuk een rol in een mogelijke verkoop. “Vooral de kleinere intermediairkantoren ondervinden hinder van de toenemende regeldruk , die zwaar drukt op hun bedrijfsvoering en kosten. Datzelfde geldt voor de groeiende kosten die verbonden zijn met de steeds belangrijker wordende IT-investeringen.”

Schaft wijst daarnaast op de groeiende interesse van private equity-partijen om te investeren in de doorgaans goede en winstgevende assurantiekantoren, die ook de corona-pandemie goed hebben doorstaan. Hij noemt verder de lage rentestand waardoor ‘geld goedkoop wordt’ en de financiering van overnames vergemakkelijkt, zowel voor private equity-bedrijven als strategische investeerders. Met de intrede van kapitaalkrachtige spelers, veelal uit de VS en Groot-Brittannië, gaat er veel gebeuren op de Europese markt voor assurantietussenpersonen. Nadat deze markten zo goed als volledig zijn geconsolideerd, is nu de focus verplaatst naar het vasteland van Europa. Onder meer in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk,Spanje en Italië verwachten we veel beweging.”

Schaft en Hoftijzer zien dat zeker in Nederland de fusie- en overnametrend zijn intrede heeft gedaan,  zowel onder intermediair- als volmachtbedrijven. Natuurlijk houdt de voorgenomen wereldwijde krachtenbundeling tussen Aon/Willis Towers Watson ook in ons land de gemoederen bezig, maar nationaal gebeurt er het nodige op fusie- en overnamegebied: denk bijvoorbeeld aan de recente transacties van onder meer de Veldsink Groep, Voogd & Voogd/Heilbron Groep, VLC & Partners, Quintes, Heinenoord/Benevia, Nationale-Nederlanden, en aan de verschillende participaties van Söderberg & Partners. De eerder dit jaar verschenen ‘Overnamemonitor Verzekeringsmonitor’ van BHB Dullemond en het RiFD bevestigt die consolidatietrend onomstotelijk.

“Ik voorzie dat deze schaalvergrotingstrend de komende jaren verder gaat toenemen. In Nederland, maar ook in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Die markten en de marktontwikkelingen aldaar zijn zeker vergelijkbaar met die in ons land”, aldus Hoftijzer. Schaft: “In ons land hadden we op een gegeven moment zo’n 15.000 intermediairbedrijven. Dat aantal is in de loop van een groot aantal jaren al meer dan gehalveerd tot 6.500, maar dat zijn er nog altijd veel meer dan er momenteel in een veel grotere regio als Groot-Brittannië actief zijn. Die consolidatieslag komt nu echt in een stroomversnelling. Duitsland telt momenteel nog zo’n 45.000 assurantiekantoren en in Frankrijk zal dat  aantal rond de 25.000 liggen. Daarvan blijven er de komende jaren beduidend minder over. Er zijn binnen heel Europa tienduizenden transacties op komst .”

Het volledige artikel leest u hier: https://www.riskenbusiness.nl/wp-content/uploads/2021/07/RB-3_2021-1.pdf